Амантадин неефективний проти COVID-19 — дані дослідження

15 Лютого 2022 10:45 Поділитися

У Польщі оголосили про перші результати клінічних випробувань застосування амантадину в лікуванні пацієнтів із COVID-19. «Висновки, які ми представимо, однозначно свідчать про результат», — зазначив професор Адам Барчик (Adam Barczyk) під час конференції щодо застосування амантадину в лікуванні хворих на COVID-19. Було показано, що амантадин настільки ж ефективний, як і плацебо.

Як повідомив професор А. Барчик під час заходу, організованого Міністерством охорони здоров’я, дослідження було багатоцентровим — загалом у ньому взяли участь 20 клінічних баз. Аналіз проводився з грудня 2021 р. і стосувався 149 пацієнтів, 78 з яких отримували амантадин і 71 — плацебо. Дослідження було подвійним сліпим і включало пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19 у стані середньої тяжкості чи важкому. Професор зазначив, що друге дослідження, проведене професором Конрадом Рейдаком (Konrad Rejdak) із Любліна, стосувалося іншої популяції.

У ході конференції було представлено графічні статистичні дані щодо ймовірністі одужання в різні проміжки часу: криві щодо тих, хто приймав амантадин, та тих, хто отримував плацебо, майже ідеально збігалися між собою. Як зазначив професор, «криві плацебо та амантадину майже однакові, тут немає тенденції на користь амантадину». Збільшення досліджуваної популяції не могло вплинути на ефект, тому випробування припинено, пояснив доповідач.

Як було зазначено під час конференції, амантадин не рекомендований для лікування пацієнтів із COVID-19 у жодних рекомендаціях — ні польських, ні європейських, ні американських. Тому уповноважений з прав пацієнтів наголосив на тому, що використання цього препарату при коронавірусній хворобі поза клінічними випробуваннями порушує колективні права пацієнтів на лікування відповідно до сучасних медичних знань.

За матеріалами www.rynekzdrowia.pl; www.tokfm.pl

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті