Україна — Індія: 30-річчя дипломатичних відносин

26 січня 2022 р. відбувся урочистий прийом з нагоди відзначення 73-ї річниці Респуб­ліки Індія, організований Посольством Республіки Індія. Цього дня набула чинності Конституція, яка визначила Індію як суверенну, світську й демократичну державу. Водночас у цьому році виповнюється 30 років з дня встановлення двосторонніх відносин між Україною та Респуб­лікою Індія. Індія була однією з перших країн, яка визнала Україну, коли вона 30 років тому стала на шлях незалежності та демократії. Привітати народ Індії в цей святковий день зібралися народні депутати України, посадові особи українського Уряду, члени дипломатичної спільноти, представники індійської діаспори, друзі та колеги. Від Уряду України вітання передав Дмитро Сенік, заступник міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Свято проходило в чудовій дружній атмо­сфері та особливо запам’яталося виступами ансамблів народного індійського танцю, що наповнило захід неповторною атмосферою східної казки.

Історія відносин між Індією та Україною налічує не один десяток років. Україна з великою увагою ставиться до партнерства з Індією, в основі якого лежать схожі підходи до ключових питань міжнародної політики, численні економічні та культурні зв’язки.

Індія займає третє місце в світі за економічними показниками та є одним з провідних експортерів фармацевтичної продукції. Крім того, країна має величезні потужності для виробництва вакцин, які стали в нагоді під час боротьби з пандемією. Значна частина вакцин від COVID-19 виробляється саме тут. Варто відмітити, що індійська дипломатична місія в Україні брала активну участь в отриманні гуманітарної допомоги з Індії для забезпечення жителів України якісними ліками, особ­ливо під час пандемії.

Тож, на сучасному етапі наші відносини мають великі перспективи, зокрема в такому перспективному напрямку, як співробітництво у фармацевтичній сфері.

Надзвичайний та Повноважний Посол Індії в Україні пан Партха Сатпатхі виголосив урочисту промову, в якій відзначив, що надзвичайно радий можливості провести прийом на честь Республіки Індія після двох років перерви. «Індія — особлива країна, найбільша демократична держава світу. Різноманітність і жвавість нашої демократії цінується в усьому світі. Саме цей дух єдності та колективного відчуття націо­нальної приналежності ми відзначаємо щороку як День Республіки», — підкреслив пан П. Сатпатхі.

Коментуючи наслідки пандемії для Індії, він відмітив:

«Коли йти вперед стає тяжко, сильні люди йдуть уперед. Я з гордістю можу сказати, що ми продемонстрували неперевершену рішучість у боротьбі проти COVID-19. Наша найбільша у світі кампанія з вакцинації розвивається швидкими темпами. Індійська економіка знову рухається, і минулого року зростала вражаючими темпами, і, за прогнозами, повторить такий успіх і цього року.

У будь-якому разі у тяжкі часи ви дізнаєтеся, хто ваші справжні друзі і партнери. Це особливо актуально для Індії та України. Протягом останніх двох років обидві країни зіткнулися з величезними викликами, і водночас я дуже вдячний і радий поділитися тим, що в результаті наша дружба стала ще міцнішою. Індія стала першою країною у світі, яка поставила Україні вакцину від COVID-19 у лютому 2021 р. Сам Президент Володимир Зеленський разом з іншими високопосадовцями зробили щеплення вакцинами «Made in India». З іншого боку, під час важкої хвилі COVID-19 в Індії у квітні–травні 2021 р. наші друзі в Україні зробили люб’язний жест, надавши Індії кисневі концентратори, щоб допомогти в ситуації з пандемією. Я ще раз висловлюю подяку українській владі за цей справжній знак дружби. Подібну підтримку дві країни також надали одна одній для репатріації індійців з України та українців з Індії в перші дні пандемії COVID-19».

«Якщо говорити про зміст наших двосторонніх відносин, то з товарообігом в близько 3 млрд дол. США, понад 20 тис. індійських студентів в Україні, тісною співпрацею з великими міжнародними організаціями, міцним і довгостроковим військово-технічним співробітництвом, а також в інших високотехнологічних сферах, глибокою взаємною повагою та любов’ю до культури наших держав, індійсько-українська дружба також розвивається швидкими та задовільними темпами у всіх сферах нашої співпраці. Я також хотів би подякувати зацікавленим органам влади за дозвіл встановити першу в історії статую Махатмі Ганді в Києві з нагоди 150-річчя з дня його народження, 2 жовтня 2020 р.

Найбільшою подією 2021 р. стала особиста зустріч на вищому рівні між лідерами наших двох країн, шановним прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді (Narendra Modi) та шановним Президентом В. Зеленським на полях Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у листопаді в Глазго. У травні 2021 р. я також мав нагоду завітати до шановного Президента В. Зеленського і вдячний за можливість представити йому потенціал наших двосторонніх відносин.

2022 р. — особливий для Індії та України. У 2022 р. виповнюється 30 років з дня встановлення двосторонніх відносин між Україною та Республікою Індія. Індія була однією з перших країн, яка визнала Україну, коли вона 30 років тому стала на шлях незалежності та демократії. Озираючись на шлях останніх тридцяти років нашої дружби, я впевнений, що ми будемо працювати разом, щоб також закласти основи та дорожню карту для подальшого розвитку та зміцнення багато­гранного та взаємовигідного партнерства між нашими двома демократіями.

Я хочу привітати громадян Індії, які живуть і працюють в Україні і прийшли сюди, щоб разом відсвяткувати цю важливу подію. Бажаю успіху, висловлюю готовність посольства Індії в Києві допомогти вам у разі потреби. Індія — стародавня цивілізація, але молода республіка. Розбудова нації — це постійна робота. Кожне покоління наполегливо працює, щоб забезпечити краще майбутнє для наступного покоління. Коли ми здобули незалежність, експлуатація колоніального правління призвела до крайньої бідності, але за останні 75 років ми досягли вражаючого прогресу. Наша молодь поставила ще вищі орієнтири успіху. Я впевнений, що з енергією, впевненістю та підприємливістю нашої країни ми будемо рухатися вперед шляхом прогресу та забезпечимо Індії належне місце у світовому спів­товаристві», — підбив підсумки пан П. Сатпатхі.

Сьогодні Індія є «аптекою світу». Це не дивно, тому що сучасна індійська майстерність укорінена в позачасових традиціях благополуччя — у формі аюрведи, йоги тощо, завдяки чому Індія завжди залишалася першовідкривачем у глобальній охороні здоров’я та медицині протягом тисячоліть. Сьогодні Індія зай­має 3-тє місце у світі за обсягом фармацевтичної промисловості. Індія є найбільшим постачальником генеричних ліків та найбільшим виробником вакцин у світі, забезпечуючи близько 60% світового попиту на різні вакцини.

Асоціація індійських фармацевтичних виробників (Indian Pharmaceutical Manufacturers Association — IPMA, http://www.ipma.ua) — асоціація індійських фармацевтичних компаній в Україні.

Членами Асоціації є компанії, які відповідають високим міжнародним стандартам у виробництві лікарських засобів, які представляють якісні, ефективні та доступні препарати в Україні. Метою IPMA є популяризація ефективних, безпечних та доступних ліків серед громадян України, а також відображення правдивої картини міжнародного рівня якості, досягнень та потенціалу індійської фармацевтичної промисловості.

З нагоди 15-річчя співпраці та взаємодії з українською владою IPMA та її учасники просять Посла Індії люб’язно вручити сувенір з символікою органам влади, що регулюють фармацевтичну галузь в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті