Новий звіт Світового банку щодо стратегії видатків у сферах охорони здоров’я та освіти в Україні

25 лютого Світовий банк опублікував новий звіт про державні фінанси України «Вдосконалення міжбюджетних відносин і стратегія видатків у сферах охорони здоров’я та освіти». Згідно з висновком цього звіту Україні не потрібно збільшувати обсяги видатків у сферах охорони здоров’я та освіти, а слід підвищити їх ефективність, що дасть змогу поліпшити якість державних послуг. Хоча в Україні на душу населення припадає більше лікарів і вчителів, ніж у будь-якій країні ОЕСР, результати роботи в країні систем охорони здоров’я та освіти значно гірші. Ресурси, необхідні для інвестицій, які поліпшать якість послуг, можна відшукати, підвищивши самостійність місцевих органів влади щодо видатків і тим самим посиливши їхні стимули до переорієнтування державних послуг на задоволення відповідного попиту населення, зазначено у звіті.

У звіті вказується на посилення фіскального тиску, зумовленого значними потребами в інвестиціях на місцевому рівні, тривожну демографічну ситуацію та необхідність модернізувати державні послуги. Основним чинником неефективності є відсутність гнучкості в процесі формування бюджетів для сфер охорони здоров’я та освіти, яку зумовлюють стандартні норми матеріально-технічних ресурсів, що не дозволяють місцевим органам влади перерозподіляти ресурси відповідно до змін у попиті.

Додаткові бюджетні кошти ситуації не поліпшать, вказано у звіті. Зокрема, запровадження медичного страхування, яке зараз обговорюється і яке також має на меті залучення додаткових ресурсів до сектора охорони здоров’я, означатиме лише збільшення податкового навантаження на населення та високі адміністративні витрати, але не дасть змоги вирішити проблеми, які є основною причиною неефективності та низької якості послуг. Першочергові заходи реформ мають бути спрямовані на ліквідацію негнучкої системи розподілу видатків і повинні забезпечити сильніші стимули й можливості для місцевих органів влади розподіляти кошти так, щоб задовольняти попит населення. Ці заходи, наголошується у документі, необхідно здійснити в такий спосіб, щоб захистити бідних і врахувати соціальні наслідки оптимізації роботи шкіл і закладів охорони здоров’я та зменшення кількості їх працівників.

2 лютого 2008 р. Світовий банк і Україна підписали угоду про позику в сумі понад 300 млн дол. США на підтримку стратегії розвитку пріоритетних реформ у сфері міжбюджетних відносин і в наданні послуг у галузі охорони здоров’я та освіти. 

До вибраних рекомендацій звіту, зокрема, увійшли:

  • переглянути та усунути «норми», що містяться в наказах Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України, які визначають параметри формування місцевих бюджетів і позбавляють гнучкості місцеві органи влади;?
  • дати органам влади районного і міського рівня більшу свободу в плануванні та розподілі (і перерозподілі) своїх кадрів і ресурсів;
  • широко використовувати злиття шкіл і закладів охорони здоров’я та забезпечити можливості для органів влади районного і міського рівня для здійснення такого злиття;?
  • раціоналізувати формулу для трансфертів вирівнювання, зокрема шляхом усунення зайвих факторів і неналежно розроблених стимулів;
  • включити до Бюджетного кодексу капітальний трансферт /субвенцію, що матиме сталий характер і базуватиметься на  відповідності певним критеріям;
  • за допомогою усунення «норм» забезпечити оптимізацію кількості посад в  галузях освіти та охорони здоров’я, включаючи непедагогічні посади у системі освіти і технічні посади у системі охорони здоров’я. Крім того, здійснити перегляд «норм», для досягнення ефективнішого робочого навантаження вчителів;?
  • вдосконалити контроль за власними платежами населення за послуги охорони здоров’я та освіти з метою зменшення нерівності;
  • у разі, якщо можна буде забезпечити фіскальні заощадження, надавати цільову допомогу малозабезпеченим, спрямовуючи більші суми видатків районним лікарням (до яких найчастіше звертаються представники соціально незахищених верств населення) і виділяючи цим лікарням ресурси на препарати, що відпускаються за рецептами.

За матеріалами www.worldbank.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті