Дистанційна торгівля ліками: затверджено Порядок ведення Переліку суб’єктів господарювання та опис логотипа для ідентифікації ліцензіатів

Наказом МОЗ України від 13.12.2021 р. № 2776 затверджено:

  • Порядок ведення Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — Порядок ведення);
  • зображення логотипа для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
  • опис логотипа для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
  • Порядок використання логотипа для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Порядок ведення визначає процедуру формування та ведення Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — Перелік).

Володільцем відомостей та відповідальним за ведення Переліку визначено Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба), що забезпечує його формування та ведення, а також виконує інші функції, передбачені Порядком ведення.

У Переліку зазначатимуться відомості щодо кожного суб’єкта господарювання, який отримав право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — суб’єкти господарювання), які міститимуть:

  • найменування, адресу місцезнаходження суб’єкта господарювання;
  • код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій або для фізичної особи — підприємця, — реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • інформацію про наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — електронної торгівлі) із зазначенням дати початку діяльності з електронної торгівлі;
  • адресу вебсайту, що використовується для електронної торгівлі;
  • назву електронної медичної інформаційної системи, що використовується для електронної торгівлі (за наявності);
  • інформацію про аптечні заклади ліцензіата, які здійснюватимуть електронну торгівлю, із зазначенням їх номерів, найменування (за наявності), їх адреси, дати початку діяльності з електронної торгівлі (із зазначенням аптечних закладів, з яких здійснюватиметься доставка лікарських засобів);
  • інформацію про зупинення/відновлення дії ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, електронної торгівлі повністю, частково або за певним місцем провадження діяльності;
  • інформацію про виключення суб’єкта господарювання з Переліку.

Ця інформація вноситься Держлікслужбою до Переліку наступного робочого дня після внесення до ліцензійного реєстру рішення Держлікслужби про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, електронної торгівлі або про розширення провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами в частині електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

У разі створення нового місця провадження господарської діяльності, інформація про нього також вноситиметься Держлікслужбою до Переліку наступного робочого дня після внесення до ліцензійного реєстру рішення про розширення провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами в частині створення (відкриття) нового місця провадження господарської діяльності, в якому буде провадитися електронна торгівля.

У разі наміру ліцензіата здійснювати доставку лікарських засобів з аптечного закладу, внесеного до Переліку, суб’єкт господарювання має подати до Держлікслужби повідомлення про зміну даних, зазначених у заяві, документах та відомостях про наявність матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з електронної торгівлі, що додавалися до заяви про отримання ліцензії або про розширення провадження господарської діяльності. Після цього Держлікслужба протягом п’яти робочих днів вноситиме до Переліку інформацію про право ліцензіата здійснювати доставку лікарських засобів з аптечного закладу, зазначеного в повідомленні ліцензіата.

Під час ліквідації (припинення) ліцензіатом місця провадження господарської діяльності інформація про виключення такого місця провадження господарської діяльності вноситиметься Держлікслужбою до Переліку наступного робочого дня після внесення до ліцензійного реєстру рішення Держлікслужби про звуження господарської діяльності.

У разі ж анулювання ліцензії або звуження господарської діяльності в частині провадження роздрібної торгівлі лікарськими засобами та/або електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, інформація про виключення суб’єкта господарювання вноситиметься Держлікслужбою до Переліку наступного робочого дня після набуття чинності рішенням Держлікслужби про анулювання ліцензії або звуження господарської діяльності.

Внесення цих відомостей до Переліку здійснюватиметься безоплатно. Відкритий доступ до Переліку забезпечуватиме Держлікслужба на своєму офіційному вебсайті.

У свою чергу, згідно з Порядком використання логотипа для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, суб’єкт господарювання має право використовувати цей логотип винятково на власному вебсайті з дня внесення такого суб’єкта господарювання до Переліку.

Держлікслужба у день внесення суб’єкта господарювання до Переліку надаватиме йому доступ до посилання, за яким розміщено електронний файл зображення логотипа у форматі «*.cdr». Після цього суб’єкт господарювання повинен забезпечити розміщення логотипа з гіперпосиланням на сторінку Переліку в лівому верхньому куті кожної сторінки власного вебсайту, інформація про який внесена до Переліку.

Гіперпосилання шляхом натискання на логотип переводить на сторінку Переліку, на якій розміщено відомості про суб’єкта господарювання.

Використання логотипа забороняється суб’єктами господарювання, які не мають права на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та у разі виключення суб’єкта господарювання з Переліку (з дня виключення).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті