NICE розширило рекомендацію щодо інгібіторів SGLT2 при цукровому діабеті

21 Лютого 2022 11:09 Поділитися

Національний інститут здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE) рекомендує розширити призначення інгібітора натрій-глюкозного котранспортера-2 (SGLT2). Настанова з управління цукровим діабетом ІІ типу у дорослих, що доповнена 15 лютого, рекомендує пропонувати ці препарати у якості лікування першої лінії, навіть без встановленого діагнозу серцево-судинного захворювання, лише за його підвищеного ризику.

Наразі інгібітори SGLT2 рекомендують для застосування в більш широкої популяції, ніж до лютого 2022 р. Так, можливість призначення інгібітора SGLT2 з доведеною кардіоваскулярною дією на додаток до метформіну слід розглянути у пацієнтів із високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Раніше його рекомендували лише за наявності серцевої недостатності або атеросклеротичного захворювання серця та судин.

На початку лікування дорослим із цукровим діабетом ІІ типу подвійну терапію метформіном та інгібітором SGLT2 слід розпочинати поступово, препарати першої лінії слід призначати послідовно, починаючи з метформіну та перевіряючи переносимість. Застосування інгібітора SGLT2 розпочинають, як тільки буде підтверджено переносимість метформіну.

Якщо метформін протипоказаний або не переноситься, у разі високого ризику розвитку серцево-судинних захворювань у якості препарату першої лінії інгібітор SGLT2 може бути використаний як монотерапія.

Інгібітор SGLT2 доцільно призначати людям, які відповідають критеріям настанови NICE з оцінки технологій щодо канагліфлозину, дапагліфлозину та емпагліфлозину як монотерапії або ертугліфлозину як монотерапії або з метформіном для лікування пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу.

Перш ніж почати прийом інгібіторів SGLT2, слід перевірити, чи може людина піддаватися підвищеному ризику діабетичного кетоацидозу (ДКА), наприклад, якщо:

  • у неї зафіксовано попередній епізод ДKA;
  • вона погано себе почуває через супутні захворювання;
  • дотримується дуже низьковуглеводної або кетогенної дієти (додано у лютому 2022 р.).

Дорослим із цукровим діабетом ІІ типу, які приймають інгібітори SGLT2, слід повідомили про необхідність мінімізувати ризик розвитку ДKA, не розпочинаючи дієту з дуже низьким вмістом вуглеводів або кетогенну дієту без обговорення цього зі своїм лікарем, оскільки їм може знадобитися призупинити лікування інгібіторами SGLT2.

За матеріалами www.nice.org.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті