COVID-19 в Україні. Квітневий лютий

21 Лютого 2022 6:00 Поділитися
Одним із чинників, що за останні два роки визначили розвиток подій в економіці, стала пандемія коронавірусу. Наразі її вплив слабшає, проте все одно хід та особливості потребують уваги як урядовців, так і аналітиків. Традиційно руку на пульсі в цьому питанні тримає Леонід Гуляницький, доктор технічних наук з Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова Національної академії наук України. Під час XVIІ Міжнародного аналітичного форуму «Фармапогляд–2022», що відбувся 17–18 лютого 2022 р. у Києві, він представив доповідь, друга частина якої була присвячена розвиткові ситуації із COVID-19 в Україні.

Хвиля «омікрону» рухається із заходу на схід, і нещодавно Україна пройшла пік (8–10 лютого) за кількістю підтверджених випадків, хоча на це очікували 17–18 лютого. Минулого року пік весняної хвилі припав на початок квітня. Як зазначає Л. Гуляницький, наразі фіксують зниження інцидентності, хоча кількість госпіталізацій не демонструє сприятливої динаміки. На тлі інших країн за цим показником Україна перебуває на досить невисокому рівні (рис. 1). Наприклад, нещодавно Данія зняла максимальну кількість обмежень, і це не пішло їй на користь.

Рис. 1. Тижневі рухомі середні кількості госпіталізацій на 1 млн жителів (липень 2020 р. – лютий 2022 р.) (ourworldindata.org)

За кількістю померлих у розрахунку на 1 млн жителів Україна має один із найгірших на світовому рівні показників (рис. 2). Польща у певний період нас випереджала, проте це не стосується хвилі минулої осені.

Рис. 2. Тижневі рухомі середні кількості летальних випадків на 1 млн жителів (березень 2020 р. — лютий 2022 р.) (ourworldindata.org)

У другій половині січня в Україні почалося зростання кількості госпіталізацій, і прогноз на цей період характеризувався значною точністю: середня абсолютна відсоткова похибка (Mean Absolute Percentage Error – MAPE) базового із двох сценарних прогнозів становила 1,7% за період з 13 по 31 січня (рис. 3).

Рис. 3. Щоденна кількість госпіталізованих із COVID-19 в Україні (тижневі рухомі середні). Сценарні прогнози на 13–31.01.2022 р. та дані МОЗ (прим. ред.: дати відповідають дням отримання, а не оприлюднення даних)

У лютому кількість підтверджених випадків COVID-19 в Україні досягла піку і пішла на спад (рис. 4), але частка підтверджених випадків збільшується (рис. 5). Це тривожний сигнал, бо маємо зниження діагностичної активності, коли фіксують переважно випадки з тяжчим перебігом.

Рис. 4. Підтверджені випадки COVID-19 в Україні — щоденні та рухомі середні (1 квітня 2020 р. — 20 лютого 2022 р.)
Рис. 5. Тижневі рухомі середні частки підтверджених випадків (1 вересня 2021 р. — 20 лютого 2022 р.)

Співвідношення госпіталізацій та підтверджених випадків має знижені, порівняно із двома попередніми хвилями, значення (рис. 6).

Рис. 6. Тижневі рухомі середні кількості госпіталізацій та підтверджених випадків (1.07.2020 р. — 20.02.2022 р.)

Смертність продовжує зростати як в Україні, так і у світі (рис. 7). Як і під час попередніх хвиль, зберігається певний зсув щодо динаміки госпіталізацій.

Рис. 7. Тижневі рухомі середні кількості госпіталізацій та летальних випадків (1.07.2020 р. — 20.02.2022 р.)

Кількість хворих, що перебувають у лікарні, почала зменшуватися, не досягши і половини осіннього піку (рис. 8).

Рис. 8. Заповненість ліжок хворими на COVID-19 в Україні (1.10.2021 р. — 17.02.2022 р.)

Репродуктивне число R7 12 лютого пройшло критичну позначку — «1», тобто наразі на кожного хворого припадає менше ніж один новий інфікований (рис. 9).

Рис. 9. Індекси Н7 (госпіталізацій) та R7 (репродуктивне число) COVID-19 в Україні (12.07.2021 р. — 17.02.2022 р.)

Насамкінець надано прогноз кількості госпіталізацій з COVID-19 в Україні на другу половину лютого (рис. 10), у якому відображено зниження показника, що свідчить про відступ хвилі «омікрону». Загалом епідеміологи кажуть про початок набуття COVID-19 характеру ендемічного процесу, причому цей перехід триватиме довгі місяці («нова реальність життя із вірусом»).

Рис. 10. Щоденна кількість госпіталізованих з COVID-19 в Україні (тижневі рухомі середні). Сценарні прогнози та дані МОЗ на 14–28.02.2022 р. (прим. ред.: щоденні дані МОЗ додаються в оперативному режимі; дати відповідають дням отримання, а не оприлюднення даних)

«Прогноз — це не те, що буде, а те, що може бути», — вкотре нагадав Л. Гуляницький, наголосивши, що в ситуацію можуть втрутитися фактори, сили впливу яких ми поки що не знаємо.

Нагадування: дані відповідають дню їх формування, а не оприлюднення (щодо госпіталізацій — вранці повідомляється про позавчорашню ситуацію, щодо підтверджених і летальних випадків — про вчорашню).

Використані джерела: дашборди МОЗ України та апарату Ради національної безпеки та оборони України, а також власні розрахунки.

Інформаційна підтримка — компанія «Моріон».

Даря Полякова

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті