Населення має бути забезпечене необхідними ліками та медичними виробами в умовах воєнного часу — АПАУ

28 Лютого 2022 3:12 Поділитися

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ) звернулася до виробників та дистриб’юторів лікарських засобів та медичних виробів стосовно забезпечення населення необхідними медикаментами в умовах воєнного стану. Зокрема, АПАУ звертає увагу на те, що наразі запаси лікарських засобів першої необхідності закінчилися, а поповнити їх неможливо через відсутність поставок дистриб’юторами у більшість регіонів, де ведуться бойові дії.

Як зазначає АПАУ, у регіонах без бойових дій аптечним мережам необхідно перш за все сплатити дистриб’ютору всю заборгованість до початку військових дій, а також здійснити передоплату на наступне замовлення. Однак через введені певні обмеження національні банки не здійснюють інкасацію, відповідно, аптеки не можуть здійснити оплату згідно з вимогами дистриб’юторів.

Громадська спілка наголошує на необхідності поновлення поставок ліків та медичних виробів для населення та пропонує шляхи вирішення ситуації, наведені у зверненні.

Шановні виробники та імпортери лікарських засобів!

Протягом багатьох років співпраці між виробниками лікарських засобів та аптечними мережами склалися певні взаємовідносини, що передбачали виконання планів закупівель, планів продажу, підтримання асортименту, договірних часток у категоріях, викладок та інших інструментів, що допомагали обом сторонам працювати за зрозумілими для сторін правилами.

Однак ми всі розуміємо, що існуючі моделі співпраці призводили до формування постійних надлишків у роздрібних мережах тих товарів, які входили до промопланів виробників.

У режимі воєнного стану сталася критична ситуація із забезпеченням населення лікарськими засобами та медичними виробами першої необхідності.

Наразі багато аптечних закладів працюють по всій країні, забезпечуючи населення лікарськими засобами та медичними виробами, в тому числі Збройні сили України, лікувальні заклади — безоплатно, щоденно отримуючи десятки списків з потребами військових та лікарень.

На даний час запаси медикаментів першої необхідності, а саме: знеболювальні, жарознижувальні, кровоспинні препарати, перев’язувальні матеріали — закінчилися. Поповнити запаси неможливо з причини відсутності постачань від дистриб’юторів у більшості регіонів, а для отримання товару у регіонах без бойових дій мережі необхідно сплатити дистриб’ютору всю протерміновану заборгованість до дати початку військових дій, а також передоплату за наступне замовлення.

Впевнені, що ви знаєте, що в останні дні банки не здійснюють інкасацію, тому аптечні мережі не можуть здійснити оплату за вимогою та умовами дистриб’юторів та, як наслідок, отримати товари першої необхідності.

З іншого боку, в аптечних мережах все ще знаходяться надлишки товарів, які були закуплені за вашою, шановні партнери, вимогою: для підтримання повного асортименту, для підтримання рівня товарного запасу, для забезпечення продажу під вашу промоційну активність. Зараз цей товар не має попиту, а мережа вимушена заплатити за нього та викупити, щоб отримати дійсно необхідні населенню та військовим медикаменти.

Дистриб’ютори посилаються на виробників та імпортерів, що зі свого боку не пом’якшують умови оплати для них, тобто вони не можуть заморозити протерміновану за кілька днів заборгованість мереж та продовжити поставляти товар на звичних умовах, з відтермінуванням оплати.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, пропонуємо наступне її вирішення:

  1. Просимо виробників та імпортерів розмитнити товар, що зберігається на митно-ліцензійних складах.
  2. Просимо виробників та імпортерів підписати договори на постачання товарів з будь-якими операторами роздрібного ринку, за їх зверненням. При технічній неможливості підписати договір — відвантажувати за накладними.
  3. Просимо виробників та імпортерів відвантажувати свою продукцію операторам оптового та роздрібного ринку з відтермінуванням оплати.

Ми впевнені, що в режимі воєнного часу не може бути іншої позиції, аніж відвантажувати наявні необхідні лікарські засоби та медичні вироби, які є на складах, не вимагаючи передоплату та банківську гарантію.

На запити від МОЗ, Офісу Президента та інших контролюючих органів ми змушені надавати інформацію про згоду або відмову виробників та імпортерів від такої співпраці. Сподіваємося на вашу громадянську позицію та розраховуємо отримати відповідь  — підтвердження у співпраці у найкоротший час.

З повагою

директор  В. Руденко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті