Війна росії в Україні вплинула на майже 5% клінічних досліджень лікарських засобів у світі

23 Березня 2022 2:45 Поділитися

За оцінками компанії Phesi (надає сервіси у сфері клінічних досліджень для біофармацевтичних компаній), війна росії в Україні вплинула на майже 5% клінічних досліджень препаратів у світі.

Ген Лі (Gen Li), виконавчий директор та засновник компанії, зазначає, що хоча війна відбувається на території однієї країни, її вплив на сферу клінічних досліджень буде глобальним та тривалим.

Компанія проаналізувала основні програми, фінансовані фармацевтичними компаніями, що представляють найбільш важливі клінічні дослідження. За її оцінками, станом на 16 березня 2022 р. у світі налічувалося 65,6 тис. сайтів для залучення учасників клінічних досліджень. З них 2,9 тис. (4,4%) базувалися в Україні та росії. Слід зазначити, що більшість програм клінічних досліджень лікарських засобів знаходяться на III фазі. Наразі робота цих сайтів зупинена через воєнний конфлікт.

Аналітики також відзначають, що у зоні підвищеного ризику знаходяться 1,7 тис. (2,6%) сайтів, що працюють у Польщі.

Слід зазначити, що Україна та росія є важливими країнами для проведення клінічних досліджень нових препаратів, оскільки пацієнти цих країн гостро потребують ліків для лікування онкологічних, неврологічних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту тощо. Вторгнення росії в Україну, бомбардування міст і, зокрема, закладів охорони здоров’я, спричинили гуманітарну кризу. За оцінками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з початку повномасштабного вторгнення РФ з України виїхали понад 3,5 млн людей. Щонайменше 7 глобальних фармкомпаній повідомили про порушення проведення клінічних досліджень в Україні або припинення залучення учасників.

«Перерозподіл сайтів для залучення учасників клінічних досліджень буде болісним, дороговартісним та хаотичним. Я сподіваюся, що індустрія застосує уроки, вивчені під час пандемії, щодо важливості підходу, заснованого на управлінні даними. Це може допомогти мінізувати перебої та підтримати безперервність деяких клінічних досліджень, утримуючи на першому місці безпеку пацієнтів та дослідників. Це означає припинення набору нових пацієнтів з регіонів, що постраждали під час війни, та за можливості проведення досліджень дистанційно та віртуально», — коментує Ген Лі.

Нагадаємо, що багато глобальних фармацевтичних та біотехнологічних компаній засудили вторгнення росії в Україну, припинили інвестиції в країну-агресора та відмовилися від проведення там клінічних досліджень.

За матеріалами www.phesi.com;

www.reuters.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті