У «Дії» COVID-сертифікат відображатиметься упродовж 1,5 року від дати щеплення

08 Квітня 2022 12:24 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я інформує, що з 5 квітня 2022 р. COVID-сертифікати в «Дії» мають новий термін відображення.

У повідомленні зазначається, що відомство спільно з Міністерством цифрової трансформації та Національною службою здоров’я України ухвалили рішення не видаляти з «Дії» цифровий сертифікат про вакцинацію проти СOVID-19 протягом 545 днів від дати щеплення.

«Російське вторгнення змусило понад 3 млн жінок та дітей залишити рідну землю і виїхати за кордон. У багатьох країнах, де зараз знаходяться наші громадяни, діють карантинні обмеження. Щоб полегшити процедуру підтвердження вакцинації українців від COVID-19, ми вирішили продовжити відображення сертифікатів у «Дії». Це дозволить українцям пред’явити цифровий документ про отриману в Україні вакцинацію від коронавірусної хвороби та отримати наступну потрібну дозу чи мати менші карантинні обмеження, ніж невакциновані особи, в країні перебування», — прокоментувала рішення Марія Карчевич, заступник міністра з питань цифрового розвитку.

У МОЗ зауважують, що термін відображення змінено для всіх видів сертифікатів, які підтверджують вакцинальний статус особи:

  • «жовтого» COVID-сертифіката, який підтверджує отримання 1 щеплення проти коронавірусної хвороби;
  • «зеленого» COVID-сертифіката, який підтверджує введення 2 доз вакцини проти коронавірусної хвороби;
  • «бустерного» COVID-сертифіката, який підтверджує отримання 3 доз вакцини.

Важливо зазначити, що кінцева дата дії сертифіката не оновиться автоматично, для цього потрібно повторно надіслати запит у застосунку або на порталі «Дія». Так само, як генерувався нинішній сертифікат.

Міністерство нагадує, що український COVID-сертифікат визнаний країнами — членами Довірчої мережі Європейського Союзу, до складу якої входить понад 60 країн світу, серед яких є, зокрема, Польща, Румунія, Словаччина, Німеччина, Італія, Іспанія, Швеція та інші країни (повний перелік країн — учасниць мережі можна знайти за посиланням). Відтак з українським цифровим документом можна уникати карантинних обмежень в інших країнах.

Водночас зауважується, що правила використання сертифікатів визначаються кожною країною окремо та можуть суттєво відрізнятися. Тож, важливо ознайомитися з цими правилами в країні перебування. В Україні ж правила використання та терміни дії COVID-сертифікатів залишилися незмінними:

  • 30 діб для сертифікатів про першу дозу щеплення проти COVID-19 (для дводозних вакцин);
  • 270 діб — для сертифікатів про другу та ревакцинальну дозу (для дводозних вакцин).

Крім того, для пред’явлення сертифіката за кордоном можна використовувати сам QR-код у додатку «Дія» чи скриншот сертифіката з мобільного застосунку «Дія», PDF-документ сертифіката, роздрукований з порталу «Дія», чи будь-який інший мобільний додаток-гаманець, який може зберігати сертифікат. Будь-який з обраних варіантів буде валідним для QR-сканера, за допомогою якого перевіряють справжність сертифіката.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті