НСЗУ нагадує: лікар «первинки» може виписати е-рецепт на ліки без декларації

11 Квітня 2022 4:09 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що лікар первинної ланки може виписати електронний рецепт на «Доступні ліки» та інсулін пацієнту без декларації. «Це означає, що українці, які переїхали в безпечніше місце і які не мають  зв’язку зі своїм лікарем, з яким укладена декларація, можуть продовжити отримувати необхідні ліки безоплатно або з доплатою. Для цього необхідно звернутися до будь-якого сімейного лікаря, терапевта або педіатра в найближчий центр надання первинної медичної допомоги. Укладати заново декларацію не потрібно. Такі зміни діятимуть під час воєнного стану», — йдеться в повідомленні.

Тобто лікар первинної ланки відтепер без декларації може виписати електронний рецепт на ліки пацієнтам з бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу, серцево-судинними захворюваннями. Також лікар випише рецепт на препарати, що застосовуються при нецукровому діабеті, та інсулін, якщо раніше хворий отримав план лікування в ендокринолога.

НСЗУ зауважує, що з початку війни лікарі первинної ланки, до яких зверталися пацієнти без декларації, могли виписати лише паперовий рецепт навіть за можливості створити е-рецепт. Тепер, якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я — він створить електронний рецепт, і його номер та код підтвердження надійде на телефон пацієнту. Якщо доступу до електронної системи охорони здоров’я немає — лікар випише паперовий рецепт, на якому поставить свій підпис та печатку.

Також у НСЗУ нагадують, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

«Щоб отримати «Доступні ліки», зверніться в найближчу аптеку, яка має договір з НСЗУ. Знайти аптеку можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». Або зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером: 16-77.

Перед тим як йти в аптеку, радимо зателефонувати і уточнити, чи є в наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Телефони аптек також є на дашборді в таблиці», — підкреслюється в повідомленні.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті