Скільки студенти-фармацевти з України сплачуватимуть за навчання у Польщі?

21 Квітня 2022 11:23 Поділитися

Студенти з України можуть продовжити навчання в Польщі на тих самих умовах, що й на батьківщині, а університети отримають відшкодування. З метою допомоги вимушеним переселенцям міністерство охорони здоров’я створило перелік університетів та запустило «гарячу лінію» для отримання інформації про можливість продовження освіти в галузі медицини (фармацевтики) та стоматології в Польщі.

Міністерство освіти і науки України у співпраці з Міністерством охорони здоров’я гарантувало координацію надання місць за обраними напрямами навчання в польських університетах всім студентам, що навчалися в Україні за медико-фармацевтичними спеціальностями.

Так, згідно зі ст. 41 закону від 12 березня 2022 р. про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави:

  • від мешканців Польщі, які 24 лютого 2022 р. були студентами медичних факультетів (медичний, медичний та стоматологічний факультети, сестринський, акушерський, фармацевтичний, лабораторної діагностики та екстреної медичної допомоги) закладу вищої освіти, що функціонує в Україні, та прийняті польським університетом на навчання за відповідним напрямом, плата за навчання у заочній формі або іноземною мовою стягується в розмірі, що не перевищує плати за таке навчання в університетах України;
  • додатково, у 2021/2022 навчальному році з особи, яка до 24 лютого 2022 р. сплатила плату за навчання у ІІ семестрі цього року за медичним напрямом у закладі вищої освіти, що діє в Україні, не стягуватиметься плата за навчання, послуги, пов’язані із заочним навчанням або навчанням іноземною мовою в польському університеті.

Заклади вищої освіти, які стягнули внесок у розмірі, меншому за звичайний, або не стягнули його у вищезазначених випадках, матимуть право на відшкодування з державного бюджету.

Рішення про зарахування на навчання шляхом переведення з іноземного закладу вищої освіти належить до компетенції та самостійних рішень керівництва цього закладу. Університет можна змінити в рамках індивідуальних контактів із обраним закладом вищої освіти, повідомили в МОЗ.

Інтерес до продовження освіти в Польщі на медичних факультетах величезний, повідомляє видання «Тermedia». У середині березня університети були завалені заявками. Наприклад, у Варшавському медичному університеті за перші дні було подано близько 5000 заяв про початок навчання. Прессекретар Варшавського медичного університету Марта Войтах (Marta Wojtach) зазначила, що на вступ претендують не лише українці. Є також поляки та громадяни інших країн, які навчалися в українських закладах вищої освіти, в тому числі у Тернополі, Вінниці, Житомирі. Серед бажаючих продовжити навчання в Польщі є також студенти, які подали документи на факультети медсестринства та фармації.

За матеріалами www.gov.pl; www.termedia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті