Використання коштів з рахунку МОЗ для потреб охорони здоров’я: Урядом ухвалено відповідний порядок

02 Травня 2022 4:53 Поділитися

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 р. № 491 ухвалено Порядок використання коштів з рахунку МОЗ для задоволення потреб охорони здоров’я (далі — Порядок). Зауважимо, що дана постанова набула чинності у зв’язку із опублікуванням у газеті “Урядовий кур’єр” від 3 травня № 100.

Порядок визначає механізм використання коштів, що надійшли на поточний рахунок Міністерства охорони здоров’я України, відкритий у Національному банку, для задоволення потреб охорони здоров’я.

Такі кошти можуть спрямовуватися, зокрема, на:

  • закупівлю лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), витратних матеріалів, медичних виробів (зокрема дороговартісного медичного обладнання) та допоміжних засобів до них;
  • відновлення роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що постраждали внаслідок бойових дій, зокрема технічне забезпечення тощо.

Однак першочергово кошти мають спрямовуватися на медичне забезпечення для регіонів, де ведуться бойові дії, та в заклади охорони здоров’я, що залучені до надання медичної допомоги постраждалим та пораненим внаслідок бойових дій, а також для відновлення роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що постраждали внаслідок бойових дій.

Одержувачами коштів є військові адміністрації, виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад, державні та комунальні заклади охорони здоров’я та державне підприємство «Медичні закупівлі України».

Розподіл коштів здійснюватиметься комісією з питань розподілу коштів для задоволення потреб охорони здоров’я, яка утворюється МОЗ (далі — комісія). Персональний склад такої комісії затверджується профільним міністерством, а її головою є заступник міністра охорони здоров’я України.

Комісія приймає рішення стосовно розподілу коштів на основі пропозицій, поданих військовими адміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад, державними та комунальними закладами охорони здоров’я та ДП «Медичні закупівлі України».

Подані пропозиції мають містити, зокрема, інформацію про реквізити відповідного рахунку одержувача коштів, напрями і суми використання коштів, розглядатися в порядку черговості тощо.

За результатами розгляду поданих пропозицій комісія у строк, що не має перевищувати 10 робочих днів з дня отримання відповідних пропозицій, має поінформувати в офіційному порядку одержувача коштів, що надасть пропозицію про відповідне ухвалене рішення.

Надалі на підставі прийнятого комісією рішення МОЗ здійснює перерахунок коштів зі свого рахунку на відповідний рахунок одержувача коштів.

Варто нагадати, що на період воєнного стану дозволяється введення в обіг та/або в експлуатацію медичних виробів та допоміжних засобів до них, систем медичних виробів, мобільних госпіталів у межах здійснення заходів щодо задоволення потреб охорони здоров’я тощо, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів № 753 і №754 (процедура оцінки відповідності), однак за умови визнання призначеним органом з оцінки відповідності результатів оцінки відповідності, проведеної відповідними іноземними акредитованими органами.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті