Уряд дозволив експорт альбуміну із дотриманням певних умов

09 Травня 2022 1:05 Поділитися

7 травня Уряд ухвалив розпорядження № 355-р, якою дозволив національним виробникам реалізовувати препарати на основі крові за кордоном, але із дотриманням обов’язкових умов.

У МОЗ відзначають, що дана постанова — це черговий крок, який робить Міністерство для відновлення економіки від руйнівних наслідків російського вторгнення. Так, дозвіл на реалізацію препаратів крові за кордоном допоможе фармацевтичній галузі виконувати міжнародні контракти, вбереже національного виробника від критичних наслідків війни, а також сприятиме запуску української економіки.

Зокрема, йдеться саме про препарати на основі крові (альбумін та імуноглобулін), а не донорську кров як таку. Адже експорт останньої в Україні заборонений.

Натомість реалізація за кордоном компонентів крові та препаратів на основі крові дозволить національним виробникам розширити експортний потенціал галузі та сприятиме додатковим надходженням до державного бюджету.

Реалізація компонентів крові та препаратів на її основі може бути можливою лише у тому випадку, якщо в Україні у зазначених виробників буде незнижувальний запас препаратів крові. Інакше кажучи, продавати компоненти крові чи препарати на її основі заборонено, якщо у виробника не існує незнижувального запасу.

Останній визначається МОЗ на період з дня скасування тимчасового зупинення експорту препаратів крові до кінця календарного року з розрахунку 160 кг білка (в еквіваленті готової продукції, напівпродукту, осаду білкової фракції або плазми) на місяць. Частка готової продукції незнижувального запасу має становити не менше 50%. Це дозволяє швидко поновити запаси препаратів крові у разі погіршення ситуації.

Зазначимо, що наразі закладам охорони здоров’я на місяць потрібно не більше ніж 160 кг білка для забезпечення препаратами крові. Станом на 28 квітня сумарний запас білка є достатнім та унеможливлює виникнення проблем із виробництвом препаратів крові, а відповідно — із забезпеченням закладів охорони здоров’я компонентами донорської крові.

Національні виробники зможуть відновити постачання надлишку готової продукції, напівпродукту, осаду білкової фракції та плазми відповідно до міжнародних контрактів. Це дозволить зменшити негативні економічні наслідки як для національних виробників, так і для державного бюджету загалом.

Також МОЗ повідомляє, що завдяки роботі системи служби крові, донорській допомозі та національним виробникам українські заклади охорони здоров’я мають достатній запас альбуміну, незважаючи на те, що з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну потреба у компонентах крові зросла. Зокрема, йдеться і про альбумін. Водночас завдяки злагодженій роботі партнерів за координації Міністерства критичних ситуацій потреби у компонентах крові вдалося уникнути.

Важливу роль у забезпеченні закладів охорони здоров’я також, як і раніше, відіграють національні виробники, які на постійній основі забезпечують заклади охорони здоров’я альбуміном.

Таким чином, завдяки координації роботи служби крові у воєнний час на сьогодні не потребували звернень до колег за кордоном щодо надання готових компонентів крові.

Разом із тим Україна вдячна за допомогу, яку надають міжнародні партнери, адже їх постачання також допомагає рятувати життя українців, які потребують компонентів крові.

Нагадаємо, наприкінці квітня Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) звернулося до МОЗ через можливі зловживання в сфері закупівель препаратів через дозвіл на період воєнного стану проводити публічні закупівлі шляхом укладення прямих договорів. Так, ООРММПУ повідомлялося, що при аналізі вже укладених договорів прослідковувалася тенденція до закупівлі на значні суми дороговартісних препаратів крові зарубіжних виробників. Хоча на ринку представлені доступні аналогічні препарати вітчизняного виробництва.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті