Щодо дискримінації вітчизняного виробника під час закупівлі препаратів крові закладами охорони здоров’я

29 Квітня 2022 11:17 Поділитися

До Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) звернувся його учасник — фармацевтичне підприємство ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» з проханням клопотати перед МОЗ України щодо розгляду питання про нераціональне використання бюджетних коштів та дискримінацію вітчизняного виробника під час закупівлі препаратів крові закладами охорони здоров’я, що неприпустимо під час війни з російським агресором.

Відповідно до постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» на період воєнного стану публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються шляхом укладення прямих договорів.

Аналізуючи вже оприлюднені договори, підприємство прослідковує тенденцію до закупівлі на значні суми дороговартісних препаратів зарубіжних виробників. У той же час на ринку доступні аналогічні препарати вітчизняного виробництва, які абсолютно не поступаються якістю та, що важливо, є суттєво дешевшими, ніж їх закордонні аналоги.

«Здійснення закупівлі більш дороговартісного препарату під час дії воєнного стану може призводити до нераціонального розпорядження бюджетними коштами в такий важкий для країни період, а також до суттєвого погіршення становища вітчизняних виробників та їх необґрунтованого відсторонення від можливості участі в таких закупівлях», — зауважили в ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА».

З метою забезпечення пацієнтів доступними та якісними життєво необхідними ліками вітчизняного виробництва, недопущення зупинки вітчизняного виробництва ООРММП України направило відповідного листа на адресу МОЗ України з проханням до першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Комаріди втрутитися в ситуацію. Текст звернення ООРММП України наводимо нижче.

Об’єднання організацій роботодавців

медичної та мікробіологічної промисловості України

Першому заступнику

міністра охорони здоров’я України

Комаріді О.О.

Шановний Олександре Олеговичу!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

До нас звернувся член нашої організації — фармацевтичне підприємство ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» з проханням клопотати перед Міністерством охорони здоров’я України щодо розгляду питання про нераціональне використання бюджетних коштів та дискримінацію вітчизняного виробника під час закупівлі препаратів крові закладами охорони здоров’я, що неприпустимо під час війни з російським агресором (лист підприємства та приклади договорів на закупівлю дороговартісних препаратів закордонного виробництва додаються).

Зважаючи на дану ситуацію та той факт, що на вітчизняному стратегічно важливому, особливо під час воєнного стану в країні, підприємстві є можливість забезпечити виробництво життєво необхідних препаратів крові за доступними цінами, просимо Вас, шановний Олександре Олеговичу, втрутитися в цю ситуацію та з метою підтримки економіки держави, недопущення зупинки вітчизняного підприємства, зупинки розбазарювання бюджетних коштів сприяти забезпеченню:

  • контролю за здійсненням закупівель підпорядкованими лікувальними закладами з метою припинення здійснення закупівель такими закладами дороговартісних препаратів закордонного виробництва;
  • підтримки вітчизняного виробника, зокрема, довести до відома військових адміністрацій, що ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА», не зважаючи на складну ситуацію в Україні, не здійснювало підвищення цін, при цьому забезпечити контроль за цінами інших постачальників;
  • формування в кожному лікувальному закладі, підконтрольному МОЗ України, резерву препаратів вітчизняного виробництва для забезпечення потреб пацієнтів у воєнний час.

Сподіваємося на Вашу підтримку та подальшу плідну співпрацю!

З повагою
Валерій Печаєв,
президент ООРММП України  

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті