Постанова КМУ від 10 травня 2022 р. № 583

18 Травня 2022 11:57 Поділитися

Документ набирає чинності з дня її офіційного опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 10 травня 2022 р. № 583

Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них на період воєнного стану

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 р. № 298 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 22, ст. 917; 2022 р., № 18, ст. 966), зміни, що додаються.

2. Дозволити Міністерству охорони здоров’я на період воєнного стану здійснювати на основі отриманих заявок:

для потреб Служби безпеки, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Збройних Сил, Національної гвардії, Національної поліції, Державного управління справами, центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України», державного закладу «Центр спеціалізованої медичної допомоги зони відчуження Міністерства охорони здоров’я України» – розподіл спеціалізованого санітарного транспорту та манекенів, закуплених за бюджетною програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» у 2021 році;

для потреб закладів охорони здоров’я комунальної форми власності – розподіл обладнання, закупленого за бюджетною програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» у 2021 році. До заявок додається обґрунтування потреби в такому обладнанні, підтвердження наявності матеріально-технічної бази, приміщень, необхідних для встановлення та експлуатації медичного обладнання, а також інформація про наявність медичних працівників.

3. Службі безпеки, Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ, Збройним Силам, Національній гвардії, Національній поліції, центрам екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, державному закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України», державному закладу «Центр спеціалізованої медичної допомоги зони відчуження Міністерства охорони здоров’я України» забезпечити реєстрацію спеціалізованого санітарного транспорту, отриманого на основі поданих заявок.

31. Рекомендувати Державному управлінню справами вжити заходів щодо реєстрації спеціалізованого санітарного транспорту, отриманого на основі поданих заявок.

4. Міністерству охорони здоров’я у тримісячний строк з дня припинення або скасування воєнного стану прийняти рішення щодо подальшого перерозподілу спеціалізованого санітарного транспорту та манекенів для задоволення потреб системи екстреної медичної допомоги, розподілених відповідно до пункту 2 цієї постанови.

5. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року.

Прем’єр-міністр УкраїниД. Шмигаль

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 10 травня 2022 р. № 583

ЗМІНИ,
що вносяться до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру

1. Підпункт 2 пункту 3 після слів «у госпітальних округах» доповнити словами «, закладів охорони здоров’я, які забезпечують надання інтенсивного лікування».

2. Доповнити Порядок пунктами 32-35 такого змісту:

«32. На період воєнного стану заявки на закупівлю товарів за визначеними МОЗ напрямами та номенклатурою, крім суб’єктів, визначених у пункті 6 цього Порядку, також можуть складатися СБУ, Міноборони, МВС, Збройними Силами, Національною гвардією, Національною поліцією та подаватися до МОЗ і до державного підприємства “Медичні закупівлі України».

Заявки на закупівлю товарів складаються з урахуванням фактичної потреби СБУ, Міноборони, МВС, Збройних Сил, Національної гвардії, Національної поліції та ефективності використання бюджетних коштів, обґрунтування потреби в таких товарах, а також залишків товарів та очікуваних поставок товарів, зокрема таких, що закуплені за кошти минулих періодів та отримані з інших джерел, не заборонених законом.

Заявки, подані СБУ, Міноборони, МВС, Збройними Силами, Національною гвардією, Національною поліцією, є підставою для обов’язкового приймання товарів, закуплених за бюджетні кошти.

Відповідальні особи СБУ, Міноборони, МВС, Збройних Сил, Національної гвардії, Національної поліції здійснюють контроль та несуть персональну відповідальність за своєчасність, достовірність і зміст поданих заявок.

Розподіл товарів, закуплених у межах бюджетних призначень, між СБУ, Міноборони, МВС, Збройними Силами, Національною гвардією, Національною поліцією здійснюється МОЗ або за рішенням МОЗ – державним підприємством «Медичні закупівлі України».

Розподіл здійснюється відповідно до розрахунків, що проводяться з урахуванням потреби, зазначеної в заявках.

СБУ, Міноборони, МВС, Збройні Сили, Національна гвардія, Національна поліція у строк, що не перевищує двох робочих днів від дня видання наказу або розпорядження про розподіл товарів, повідомляють про здійснений розподіл МОЗ або за рішенням МОЗ – державному підприємству «Медичні закупівлі України» шляхом надсилання засобами електронного зв’язку копії наказу або розпорядження про розподіл товарів з обов’язковим зазначенням найменувань та інформації про надавачів медичних послуг та/або інших закладів охорони здоров’я, на адресу яких здійснюється постачання товару, їх місцезнаходження, прізвищ, власних імен, по батькові (за наявності) осіб, відповідальних за отримання товару, та їх контактних даних.

Відповідальні особи СБУ, Міноборони, МВС, Збройних Сил, Національної гвардії, Національної поліції несуть персональну відповідальність за використання товарів у межах строку придатності та ініціювання перерозподілу в разі прогнозованої неможливості використання товарів у межах строку придатності.

СБУ, Міноборони, МВС, Збройні Сили, Національна гвардія, Національна поліція забезпечують своєчасне подання інформації про використання та залишки товарів до МОЗ або за рішенням МОЗ – до державного підприємства «Медичні закупівлі України».

33. На період воєнного стану технічні, якісні та інші характеристики лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них (крім обладнання, визначеного у підпункті 2 пункту 3 цього Порядку), які є предметом закупівлі, визначаються державним підприємством «Медичні закупівлі України» в установленому законодавством порядку і в такому разі вимоги пункту 9 цього Порядку не застосовуються.

34. На період воєнного стану та до кінця відповідного бюджетного періоду, в якому було введено воєнний стан, МОЗ може здійснювати розподіл товарів та послуг, замовлених для регіонів, в яких ведуться бойові дії, до інших регіонів.

35. На період воєнного стану МОЗ може визначати потребу в товарах, необхідних для надання медичної допомоги в умовах воєнного стану, на національному рівні і в такому разі вимоги пунктів 6 і 7 цього Порядку не застосовуються.».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті