Рішення Ради щодо обмеження обігу ліків, виготовлених у росії та білорусі, не призведе до їх дефіциту — нардеп Федір Веніславський

23 Травня 2022 4:59 Поділитися

Рішення Верховної Ради України щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташоване на території росії або білорусі, не призведе до дефіциту ліків в Україні. Про це 23 травня під час брифінгу в Медіацентрі «Україна» повідомив народний депутат від фракції «Слуга народу», член Парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, відповідаючи на питання журналістів щодо можливого ризику.

«Щодо можливого дефіциту ліків, то я хочу нагадати, що медикаменти є однією з найзначніших частин гуманітарної допомоги, яку Україна отримує безкоштовно. Також Україна отримує велику кількість ліків, яких потребують і цивільне населення, і військові… Тому, я думаю, що проблем з дефіцитом ліків таке рішення не викличе», — зауважив парламентар.

За словами Ф. Веніславського, питання містить економічну складову. «Значна частина притоку грошей від продажу ліків, яка, зрештою, йшла до виробників російської федерації та республіки білорусь, — це фактично є фінансуванням держав, які чинять агресію проти України», — пояснив нардеп.

За даними Proxima Research International, у 2021 р. частка в роздрібному ринку лікарських засобів препаратів, вироблених в росії, становила 0,021% у грошовому та 0,018% — у натуральному вираженні, у білорусі — 0,5 та 0,1% відповідно. Тобто загалом — менше 1%.

Як ми вже повідомляли, напередодні, 22 травня Парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроєкт № 7313, зокрема, дозволивши МОЗ України відмовляти в реєстрації або скасовувати державну реєстрацію лікарського засобу, якщо хоча б один компонент чи етап виробництва проводився в цих країнах.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті