Особливості проходження спеціалізації для лікарів/фармацевтів — інтернів на базах стажування

02 Червня 2022 4:22 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що на сьогодні кожен випускник закладу вищої освіти за спеціальностями «Медицина», «Стоматологія», «Педіатрія», «Медична психологія», «Фармація» та «Промислова фармація», незалежно від форми навчання — бюджет/контракт, має пройти первинну спеціалізацію, тобто інтернатуру. Це є обов’язковою формою підготовки до майбутньої професійної діяльності лікаря та фармацевта.

Освітня частина підготовки в інтернатурі проходить на базі закладів вищої (післядипломної) освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності. Її тривалість становить 3 міс впродовж одного року.

Практична частина інтернатури проводиться на базах стажування лікарів/фармацевтів — інтернів у закладах та установах охорони здоров’я різних форм власності та підпорядкування, які відповідають вимогам, визначеним МОЗ України. Тривалість практичної частини інтернатури визначається програмою підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю. У повідомленні зазначається, що Міністерством визначено 23 спеціальності підготовки в інтернатурі.

Базами стажування лікарів-інтернів у 2022 р. є заклади охорони здоров’я, які здійснювали підготовку в інтернатурі станом на 1 травня поточного року, а також заклади охорони здоров’я, які додатково можуть бути визначені МОЗ.

Заклади охорони здоров’я приватної та державної форми власності можуть подати до МОЗ заявки на розподіл посад та місць для лікарів-інтернів на їхні бази стажування. Для закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, які вже є базами стажування лікарів-інтернів або планують ними стати, обов’язковою умовою є укладання договору з Національною службою здоров’я України за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів» відповідно до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 р., затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1440.

Також важливо, що ті випускники закладів вищої освіти, які не були зараховані в інтернатуру у попередні роки і бажають вступити в інтернатуру у 2022 р., можуть пройти програму підготовки в інтернатурі за кошти фізичних/юридичних осіб. Такі випускники повинні обов’язково надати до закладу вищої (післядипломної) освіти наступні документи:

  • копія диплома;
  • копія сертифіката КРОК 2;
  • довідка про форму навчання (за кошти фізичних/юридичних осіб або бюджетні кошти).

Для випускників, які навчалися за кошти державного бюджету, крім цих документів, необхідно надати також копії документів, що підтверджують гарантії працевлаштування на посаді лікаря-інтерна після закінчення інтернатури (відпрацювання за умовами укладеної угоди строком 3 роки).

Для зарахування в інтернатуру випускникам закладів вищої освіти попередніх років, які навчалися за кошти державного бюджету, необхідно отримати погодження МОЗ, яке може бути надано на підставі заяви випускника та листа-погодження закладу вищої (післядипломної) освіти, в якому випускник планує проходити інтернатуру.

У листі зазначаються спеціальність, на яку пропонується зараховувати майбутнього лікаря-інтерна, та база проходження інтернатури.

Ознайомитися з переліком баз стажування лікарів-інтернів у різних регіонах України можна за посиланням.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*