Завдяки спільній праці фармвиробників, дистриб’юторів та аптек ми успішно протистоїмо ворогу — Олександр Комаріда

06 Червня 2022 9:34 Поділитися

Війна прямо впливає на роботу медичної галузі і зокрема функціонування аптечних мереж. Тому завдяки успішній співпраці МОЗ України, вітчизняних та закордонних фармацевтичних виробників, дистриб’юторів та аптечних мереж Україна успішно протистоїть ворогу. Про це йшлося під час 11-го Міжнародного фармацевтичного форуму «АПТЕКИ СВІТУ–2022. Українські аптеки військового часу», в якому взяли участь і представники Міністерства — перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда та в.о. генерального директора директорату фармацевтичного забезпечення Іван Задворних.

«Перш за все ми хочемо подякувати всім учасникам фармацевтичного ринку за активну громадянську позицію, гнучкість та готовність працювати 24/7, — зазначив О. Комаріда. — Ніхто не був готовий до війни на 100%, проте нам усім вдалося налагодити взаємодію, і ми продовжуємо це робити надалі, постійно спілкуючись і з фармвиробниками, і з дистриб’юторами, і з аптечними мережами».

З початку війни МОЗ України розробило низку змін для спрощення умов ввезення, реєстрації та зберігання лікарських засобів. Так, зокрема, дозволено:

  • перевезення ліків транспортом загального користування та у поштових або багажних відправленнях за умови дотримання  умов їх зберігання, визначених виробником;
  • зберігання у складських  приміщеннях, відомості про які відсутні в ліцензійному реєстрі з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), за умови дотримання умов їх  зберігання, визначених виробником.

На період воєнного стану МОЗ України максимально спростило всі процедури щодо обігу лікарських засобів: реєстрацію та екстрену реєстрацію ліків, рецептурний відпуск з аптек тощо. Завдяки цьому весь ланцюг постачання фармпродукції в Україні працює стабільно, а пацієнти отримують необхідні препарати.

Нині ж Міністерство розробляє критерії для скасування реєстрації лікарських засобів, вироблених у росії чи білорусі. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада України наприкінці травня, тож він очікує на підписання Президентом України. «Як тільки Президент підпише закон, ми будемо готові презентувати ці критерії колегам із фармкомпаній», — додав О. Комаріда.

Детальніше про перебіг 11-го Міжнародного фармацевтичного форуму «АПТЕКИ СВІТУ–2022. Українські аптеки військового часу», а також огляд ключових меседжів спікерів читайте найближчим часом на нашому сайті та у друкованій версії «Щотижневика АПТЕКА».

За матеріалами moz.gov.ua, www.facebook.com/komarida27

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті