У Польщі запропоновано програму самоскринінгу на ВПЛ

13 Червня 2022 2:23 Поділитися

Президент Агентства з оцінки технологій та тарифів охорони здоров’я (Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji — АОТМіТ) Польщі дав негативний висновок щодо програми вторинної профілактики раку шийки матки шляхом самостійного збору матеріалу. Водночас пропозицію визнано перспективною, хоча вона й потребує доопрацювання.

У заявці, що розглядалася, описано процедуру, яка передбачала реєстрацію жінок через спеціальний вебсайт програми. Було запропоновано, щоб після реєстрації жінки отримували поштою/кур’єром набір для самостійного забору матеріалу разом з упаковкою для його надсилання на адресу лабораторії в Польщі. Остання робитиме молекулярно-генетичний тест на вірус папіломи людини (ВПЛ).

Надалі учасниці могли отримати результат тесту в електронному вигляді (зашифрований файл), а в разі позитивного результату — рекомендації щодо консультації гінеколога, яку можна отримати безкоштовно за рахунок Народного фонду охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ).

У відповідь голова Агентства зазначив, що метод заслуговує на увагу, адже при правильному проведенні він може стати важливим етапом діагностичного процесу. «Однак у зв’язку з тим, що це нове рішення, слід очікувати, що його впровадженню передуватиме підготовчий етап, до якого буде залучено виконавців, персонал та учасників програми», — зауважив президент АОТМіТ.

Згідно з його висновком, в обґрунтуванні до програми не вистачає опису пілотного проєкту, рішень щодо інструктажу жінок із самостійного збору матеріалу та методики вибору цільової групи населення. Президент АОТМіТ запропонував розглянути зміни до проєкту, які б врахували зауваження, наведені у висновку.

За матеріалами www.aotm.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті