ВООЗ: наскільки ефективне проти віспи мавп щеплення від натуральної віспи?

13 Червня 2022 4:13 Поділитися

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зазначила, що вакцинація проти натуральної віспи, отримана під час кампаній минулих десятиріч, ефективна проти зараження віспою мавп. Про це з посиланням на дослідження повідомлено у 76-сторінкових рекомендаціях про лікування та профілактику мавпячої віспи, виданих 10 червня.

Зокрема, зазначено, що інкубаційний період цього захворювання зазвичай становить від 6 до 13 днів, але може становити від 5 до 21 дня. Хоча більшість людей одужують протягом кількох тижнів, серед невакцинованих проти натуральної віспи частіше відмічають тяжкі ускладнення та наслідки порівняно з вакцинованими (74% проти 39,5%). Питання про динаміку зменшення з часом напруженості поствакцинального імунітету залишається відкритим, проте дослідження показують, що вакцинація проти (натуральної) віспи приблизно на 85% ефективна в запобіганні мавпячій віспі*. Оскільки попередня вакцинація проти віспи може сприяти легшому перебігу захворювання, у ситуаціях з підвищеним ризиком важливо з’ясувати статус вакцинації. Докази попередньої вакцинації проти віспи можуть виявлятися у вигляді шраму на верхній частині руки. Особи віком 40–50 років (залежно від країни) можуть бути вакциновані проти віспи до припинення глобальних кампаній вакцинації проти віспи після того, як ВООЗ оголосила про ліквідацію хвороби в 1980 р.

Також наведено рекомендації щодо контролю інфекції серед різних верств населення та окреслено підходи до ведення хворих. Зокрема, щодо ведення пацієнтів з легким перебігом та неускладненим захворюванням доступно 9 рекомендацій. Вони стосуються ізоляції та надання допомоги в домашніх умовах.

Так, згідно з висновком ВООЗ, у пацієнтів з мавпячою віспою краще застосовувати противірусні препарати під час рандомізованих клінічних досліджень. Якщо це неможливо, можна використовувати противірусні засоби за протоколами розширеного доступу. Держави-члени збирають, обробляють та аналізують дані за допомогою розробленого ВООЗ стандартного шаблону. Серед препаратів для лікування названо наступні:

  • тековірімат, схвалений Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) для лікування пацієнтів з натуральною, мавпячою та коров’ячою віспою, а також з ускладненнями імунізації. У США та Канаді препарат отримав дозвіл для лікування хворих на натуральну віспу. Ефективність тековірімату була оцінена на основі досліджень у тварин, інфікованих смертельними дозами ортопоксвірусів, а також у людей (винятково фармакодинаміка та фармакокінетика). Тековірімат пригнічує утворення вірусної оболонки вірусу, націлюючись на білок p37, який дуже консервативний серед ортопоксвірусів. Він доступний у вигляді пероральних капсул негайного вивільнення, які приймають двічі щодня протягом 14 днів. Препарат для внутрішньовенного введення було схвалено у США 19 травня 2022 р. Серед побічних ефектів тековірімату виділяють головний біль, нудоту, біль у животі та блювання. Він є слабким індуктором цитохрому Р450 і, таким чином, може вступати у взаємодію з іншими препаратами, що метаболізуються через той самий шлях;
  • бринцидофовір схвалений EMA та Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) для лікування пацієнтів з віспою, і було показано, що він також пригнічує реплікацію вірусу мавпячої віспи. Препарат доступний у вигляді таблеток або суспензії для перорального прийому та призначений для застосування у вигляді двох доз з інтервалом в 1 тиж. Повідомляється, що побічні ефекти цього препарату включають підвищення печінкових трансаміназ, діарею, нудоту, блювання та біль у животі. Бринцидофовір не рекомендується застосовувати у вагітних через ризик токсичності для ембріона і плода;
  • цидофовір схвалений FDA для лікування пацієнтів із цитомегаловірусною інфекцією. Він пригнічує реплікацію вірусу мавпячої віспи шляхом інгібування ДНК-полімерази. Повідомлялося, що цей препарат для внутрішньовенного введення може викликати ниркову недостатність та порушення електролітного балансу;
  • NIOCH-14 — хімічно синтезована сполука, яка розробляється державним центром «Вектор» (Новосибірськ) з 2001 р.** NIOCH-14 є аналогом тековірімату з порівнянною активністю проти ортопоксвірусів. Дослідження за участю тварин, у яких порівнювали NIOCH-14 і тековірімат, показали значне зниження продукції вірусу в легенях інфікованих тварин через 7 днів після зараження порівняно з контролем. Через малу кількість пацієнтів, які пройшли лікування, клінічна ефективність цього засобу є невизначеною, зазначено в матеріалі ВООЗ.

Вакцинний імуноглобулін, що складається з антитіл від людей, щеплених вакциною проти віспи, також потребує клінічних досліджень із проспективним збором даних, зазначено в документі.

Також повідомляється, що на стадії розробки знаходяться рекомендації з вакцинації та імунізації від віспи мавп.

За матеріалами www.who.int

*Damon I.K. (2012) Smallpox, monkeypox, and other poxvirus infections. Goldman’s Cecil Medicine, 2: 2117–21.

**Mazurkov O.Y., Shishkina L.N., Bormotov N.I. et al. (2020) Estimation of Absolute Bioavailability of the Chemical Substance of the Anti-Smallpox Preparation NIOCH-14 in Mice. Bull Exp Biol Med. Dec; 170(2): 207–210.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті