Доставка ліків з аптек не має обмежуватися територією однієї області — Олександр Комаріда

14 Червня 2022 11:13 Поділитися

Як ми вже повідомляли, парламентський Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби», запропоновані Міністерством охорони здоров’я та оновив редакцію законопроєкту № 5547. Так, серед врахованих правок, запропонованих МОЗ, є впровадження принципу екстериторіальності для доставки лікарських засобів з аптек.

«Зараз, під час війни, дуже важливо забезпечити доступ українців до лікарських засобів, тому впорядкування вимог до дистанційної торгівлі ліками є нагальною потребою. Пацієнти повинні мати можливість купувати та отримувати необхідні ліки незалежно від географічного розташування аптеки, а отже, доставка препаратів не має обмежуватися територією однією області», — прокоментував перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

Також нова редакція Закону України «Про лікарські засоби» передбачає створення умов для розвитку фармацевтичної промисловості, формування сприятливого інвестиційного клімату, подолання технічних бар’єрів у міжнародній торгівлі лікарськими засобами завдяки адаптації нормативно-правових актів і галузевих стандартів до законодавства Європейського Союзу.

«В Україні має бути повною мірою запроваджено європейське законодавство, яке має реалізуватися на практиці в прийнятті рішень винятково професіоналами і при цьому має бути виключений будь-який конфлікт інтересів та будь-які корупційні ризики», — повідомляють у МОЗ.

Тому законопроєкт передбачає розподілення функцій визначення та реалізації політики у сфері лікарських засобів та пропонує закріпити перерозподіл повноважень органів виконавчої влади у галузі обігу ліків для усунення дублювання функцій цих органів за допомогою створення єдиного органу державного контролю.

У Міністерстві переконані: створення єдиного органу допоможе чітко врегулювати відносини між органами виконавчої влади, операторами фармацевтичного ринку та споживачами лікарських засобів і визначити порядок забезпечення якості ліків, що виробляються, імпортуються та перебувають в обігу. Також буде знижено рівень корупції під час надання маркетингового дозволу на медичне застосування лікарського засобу та обігу препаратів на фармацевтичному ринку України.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті