Олександр Комаріда: ліки на основі медичного канабісу не несуть шкоди та не спричиняють звикання

16 Червня 2022 11:05 Поділитися

Основна мета законопроєкту № 7457 — забезпечення для пацієнтів з неврологічними розладами, онкологічними та іншими захворюваннями доступу до препаратів на основі медичного канабісу. За підрахунками МОЗ, до війни ліків на основі канабісу потребували понад 2 млн українців. Зараз ця цифра зросла: ще близько 4 млн наших співгромадян потребуватимуть медикаментозного лікування посттравматичних стресових розладів за допомогою медичного канабісу. Про це розповів перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

Він зазначає, що препарати на основі медичного канабісу, які будуть реєструватися для використання в Україні, повинні мати доведену клінічну ефективність. Тоді вони не нестимуть ніякої шкоди, не викликатимуть залежності.

Процес вирощування конопель для використання в медичних та наукових цілях суворо контролюватиметься, у тому числі органами Міністерства внутрішніх справ України. Зараз такі механізми уже використовуються для нагляду за вирощуванням сировини для інших ліків, що містять інші наркотичні засоби.

Законопроєкт № 7457, поданий на розгляд Верховної Ради України цього року, розроблено у співпраці з низкою зацікавлених державних органів. Він враховує всі зауваження, які озвучували розробникам минулого року і через які тоді його не ухвалили.

Документ регулюватиме умови ліцензування для можливості працювати з медичним канабісом, обіг препаратів, виготовлених на його основі. Також встановлюватимуться правила видачі електронних рецептів. Загалом же закон імплементуватиме кращий європейський досвід роботи з канабісом у медичних та наукових цілях. Тому профільне міністерство очікує на підтримку проєкту закону.

Нагадаємо, 14 червня за результатами розгляду законопроєкту № 7457 Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прийняв рішення:

  • рекомендувати Парламенту включити законопроєкт №7457 до порядку денного сьомої сесії;
  • за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу зі скороченим терміном подання пропозицій під час підготовки до другого читання.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті