Проблеми рецептурного відпуску у Польщі та згода NFZ платити без затримок

16 Червня 2022 11:42 Поділитися

Відпуск за рецептом — сфера складна, із непростим для виконання регулюванням, зокрема, у Польщі. Народний фонд охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) оприлюднив інформацію про результати перевірок, проведених управліннями місцевого контролю NFZ в аптеках у І кв. 2021 р.

Загалом у цей період відділи виїзної інспекції NFZ провели 57 контрольних процедур в аптеках. Порушень у виконанні відшкодованих рецептів не виявлено лише у 2 випадках. Решта контрольних процедур закінчилися рекомендаціями з негативною оцінкою перевірених об’єктів (18 перевірок) або позитивною оцінкою з одночасною вказівкою на порушення (37 перевірок).

За результатами перевірки, найбільш частими недоліками були відсутність дати виписування рецепта, підпису особи, яка призначила, а також неправильна анотація щодо документів, що дозволяють відпускати безкоштовні лікарські засоби. Також вказано на:

  • виконання приписів особою без кваліфікації та уповноважень на їх виконання;
  • відсутність підтвердження додаткових прав пацієнта на звороті рецепта;
  • передача до Фонду некоректних даних в електронних повідомленнях xml;
  • продаж лікарських засобів в аптеці суб’єктом, який не має відповідного дозволу;
  • відпуск за рецептом, за яким призначений відшкодований препарат у кількості, що перевищує 120-денний термін використання;
  • відпуск препарату в кількості, що перевищує зазначену в рецепті;
  • реалізація рецептів на ліки за рецептом, для яких особа, яка їх виготовляє, внесла зміни до складу, не передбачені законодавством, або не внесла зміни, необхідні для забезпечення довговічності/безпеки застосування лікарського засобу, тощо.

Відпуск ліків, вартість яких відшкодовується, — це ще й взяття на себе певних фінансових зобов’язань. Цими днями польським фармацевтам вдалося відмовитися  у ситуації, що склалася, від зайвого «кредитування системи». Справа в тому, що платник відновив з 16 червня 14-денний строк виплати відшкодування за ліки, продукти для особливого харчування та медичні вироби. Це рішення викликало опір громади. У цій ситуації президент Вищої фармацевтичної ради (Naczelnej Rady Aptekarskiej) Ельжбета Пьотровська-Рутковська (Elżbieta Piotrowska-Rutkowska) звернулася до міністра охорони здоров’я та пояснила, що таке рішення є незрозумілим і неприйнятним, тим більше, що немає ні фактичної, ні формальної причини змушувати аптеки до кредитування реімбурсаційної системи. NFZ підтримав звернення NRA та погодився здійснювати виплати відразу після перевірки документів.

За матеріалами www.nfz.gov.pl; www.rx.edu.pl; pulsmedycyny.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті