У ЄС із полиць аптек та магазинів приберуть добавку з перевищенням нової денної дози

20 Червня 2022 12:56 Поділитися

22 червня вступає в силу постанова Єврокомісії, згідно з якою одна денна порція дієтичної добавки, призначена для щоденного споживання, має містити менше 3 мг монаколіну. Щоб відповідати цій вимозі, деяким виробникам доведеться змінити склад своїх продуктів. Товари, що не відповідають новому правилу, мають бути відкликані з ринків ЄС.

Європейське управління з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority — EFSA) прийняло науковий висновок про безпеку монаколінів у червоному дріжджовому рисі після повідомлень про побічні ефекти, пов’язані з використанням продуктів, що містять такий рис. Їх застосовують у харчуванні людей, що слідкують за рівнем холестерину в крові.

На основі наукового висновку Європейська Комісія запропонувала кількісно обмежити використання монаколінів з червоного дріжджового рису заради безпечного використання цієї речовини в продуктах харчування та дієтичних добавках.

Зокрема, останніми роками EFSA дійшло висновку, що монаколін К у формі лактону ідентичний ловастатину — гіполіпідемічному засобу, інгібітору ГМГ-КoА-редуктази. До відповідної робочої групи почали надходити звертання від країн-членів, що висловлювали занепокоєння щодо безпеки споживання продуктів, які містять монаколін з червоного дріжджового рису. Так, у науково-консультативному звіті Вищої ради охорони здоров’я Бельгії (Belgian Superior Health Council) від 13 лютого 2016 р. йшлося про ризик, пов’язаний з монаколінами, у вигляді небажаних подій, ідентичних тим, що спостерігаються у пацієнтів, які приймають статини. Ризик розвитку токсичних ефектів був вищим у певних уразливих груп, таких як вагітні, люди із захворюваннями печінки, нирок і м’язів, осіб старше 70 років, дітей та підлітків. У науковій оцінці Дослідницького фонду Німеччини (Deutsche Forschungsgemeinschaft — DFG) було зроблено висновок, що «червоний дріжджовий рис не є безпечною дієтичною добавкою».

У свою чергу, EFSA у  науковому висновку в червні 2018 р. повідомило, наявна інформація про побічні ефекти була визнана достатньою для висновку, що монаколіни з червоного дріжджового рису при використанні в якості харчових добавок викликають значне занепокоєння щодо безпеки при рівні використання більш ніж 10 мг/добу. Зазначено також, що зареєстровано окремі випадки серйозних побічних реакцій при споживанні на рівні до 3 мг/добу протягом періоду від 2 тиж до 1 року. Йдеться про випадки рабдоміолізу, гепатиту та захворювань шкіри, за яких потрібною була госпіталізація.

На основі цього висновку прийнято рішення в додатку III до Регламенту (ЄС) № 1925/2006 викласти відповідне формулювання наступним чином: «Окрема порція їжі або дієтична добавка для щоденного споживання має забезпечувати менше 3 мг монаколінів з червоного дріжджового рису».

На етикетці має бути зазначено:

  • кількість окремих порцій продукту, що дозволено споживати протягом доби при щоденному вживанні, та попередження про неприпустимість перевищувати добову дозу 3 мг;
  • вміст монаколінів у порції продукту;
  • попередження: «Не слід вживати вагітним або жінкам, що годують грудьми, дітям до 18 років та дорослим від 70 років»; «Зверніться за порадою до лікаря щодо вживання цього продукту, якщо у вас є будь-які проблеми зі здоров’ям»; «Не слід вживати, якщо ви приймаєте ліки для зниження рівня холестерину» та «Не слід вживати, якщо ви вже вживаєте інші продукти, що містять червоний дріжджовий рис».

Цей продукт отримують шляхом ферментації рису з дріжджами, головним чином Monascus purpureus, що призводить до утворення монаколінів, найпоширенішим з яких є монаколін К. Традиційно використовується в Китаї як харчовий барвник і як традиційний лікувальний засіб для сприяння травленню і кровообігу. У ЄС його не дозволено використовувати як харчовий барвник, оскільки він не включений до списку Регламенту (ЄС) № 1333/2008 ЄС.

За матеріалами ec.europa.eu; фото: Hendra Su/Getty Images

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті