У Чехії порахували витрати на охорону здоров’я українців

04 Липня 2022 3:30 Поділитися

Загальна медична страхова компанія (Všeobecná zdravotní pojišťovna — VZP) Чеської Республіки оцінила цьогорічні витрати на охорону здоров’я громадян України, які отримали тимчасовий захист у Чехії у зв’язку з війною, у 3,9 млрд чеських крон (4,87 млрд грн). Проте приблизно на таку ж суму (4 млрд крон) розраховують в якості страхових внесків і виплат за цих громадян з боку держави. Остаточний баланс цієї допомоги на кінець року може бути навіть позитивним, заявила VZP наприкінці минулого місяця.

Страхова компанія прогнозувала витрати на основі використання коштів на сьогодні відповідно до вікової структури осіб, що зупинилися в Чехії, вартості обслуговування в окремих групах та рівня зайнятості на ринку праці.

Повідомляють, що за перші 2 міс конфлікту (березень, квітень) лікарі та інші постачальники VZP надали медичну допомогу громадянам України на 215 млн крон (268 млн грн). При цьому структура допомоги де-факто схожа з власне чеськими застрахованими. Однак більшість застрахованих з України поки що лише зареєструвалися в системі та ще не користувалися її послугами, тому VZP очікує експонентного зростання витрат з плином часу. Так, за медичною допомогою ще не зверталися 81% громадян України, які стали на облік у системі охорони здоров’я Чехії, починаючи з лютого 2022 р. Для 17% пацієнтів вартість медичної допомоги становила до 5000 чеських крон (6244 грн), і лише для 2% пацієнтів вона перевищувала 5000 чеських крон. Лікування 10 українських пацієнтів коштувало понад пів мільйона крон (624 тис. грн) і лише одного — понад 1 млн чеських крон.

Станом на 27.06.2022 р. VZP зареєструвала 340 тис. осіб-переселенців з країни, з них 37% діти до 18 років і 46% — жінки віком старше 18 років. Осіб працездатного віку (18–64 роки) зареєстровано 203 тис., з них працюють 20%, внески за них сплачує роботодавець.

За матеріалами www.vzp.cz

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті