Пробіотики для дітей: які, коли і навіщо?

14 Липня 2022 5:17 Поділитися
Як відомо, літо з його спекотною погодою — традиційний час для сплеску захворюваності на кишкові інфекції, особливо серед дітей. З іншого боку, за плечима у нашої малечі довга зима та складна весна з нескінченними застудами, їх ускладненнями та часто-густо застосуванням антибіотиків. «І до чого тут пробіотики?», —  спитаєте ви. Усе дуже просто: в обидвох випадках — під час гострої діареї і при дисбактеріозі, викликаному застосуванням антибіотиків та частими хворобами — на допомогу прийдуть пробіотики. Застосування пробіотиків саме у малечі є надзвичайно актуальним, адже це засоби природнього походження, що допоможуть повернути втрачений баланс у животику найменших, та при цьому мають сприятливий профіль безпеки.

Діарея та гострі кишкові інфекції: як лікувати?

Гостра діарея може розвиватися як симптом гострої кишкової інфекції або внаслідок застосування антибіотиків. Діарея є надзвичайно серйозним симптомом, особливо у дітей молодшого віку, оскільки вона є другою за частотою причиною смерті в світі дітей віком до 5 років. Зазвичай гостра діарея триває менше 7 днів. Захворюваність на діарею у дітей віком до 3 років в Європі варіює від 0,5 до 2 епізодів на дитину на рік (Pérez C. 2015). Найпоширенішим збудником гострої діареї у дітей є ротавірус. Захворювання на ротавірусну інфекцію є частою причиною госпіталізації (Шадрін О.Г., Ковальчук А.А., 2016).

Часто при гострих кишкових інфекціях у дітей спостерігається розвиток синдрому мальабсорбції вуглеводів, за участю мікрофлори кишечника прості вуглеводи піддаються бродінню з утворенням великої кількості газу (метеоризм). У свою чергу, підвищене газоутворення сприяє появі больового синдрому і прискореній перистальтиці кишечнику, результатом чого є «рідка» діарея. У такому разі надлишок простого вуглеводу — лактози, що міститься у молочних продуктах, може стати субстратом для гнилісних бактерій і вони починають поступово пригнічувати нормальну мікрофлору, відбувається активація умовно патогенної флори, діарея стає ще тяжчою.

Пробіотики в поєднанні з регідратацією є ефективним доповненням до лікування діареї у дітей. Їх застосування скорочує тривалість захворювання та знижує його тяжкість. Пробіотики можуть бути корисними при лікуванні гострої діареї, стимулюючи імунну систему, конкуруючи з патогенними мікроорганізмами за поживні речовини та місця адгезії на клітинах кишечнику, підкислюючи його вміст та виробляючи речовини, які нейтралізують патогени.

Дисбактеріоз: після прийому антибіотиків та під час відновлення після хвороби

Іншим випадком, коли може бути актуальним застосування пробіотиків, є розвиток дисбактеріозу. Причиною розвитку дисбактеріозу можуть бути як внутрішні, так і зовнішні фактори, серед них прийом антибіотиків, часті хвороби, незбалансоване харчування. Внаслідок цього видовий і кількісний склад мікроорганізмів кишечнику може порушуватися — розвивається дисбактеріоз. Про розвиток дисбактеріозу можуть свідчити здуття, тяжкість у животі, метеоризм, нудота, діарея та часті закрепи. У такому разі також у нагоді стануть пробіотики. Доцільно звернути увагу на лактобактерії, що характеризуються стійкістю до руйнівної дії шлункового соку, жовчних кислот та панкреатичних ферментів. Лактобактерії виявляють резистентність до антибіотиків і можуть застосовуватися на тлі антибіотикотерапії (Pérez C., 2015).

Таким чином, пробіотики стануть у нагоді:

  • при діареї на фоні гострої кишкової інфекції;
  • при проведенні антибактеріальної терапії;
  • у період відновлення після гострої кишкової інфекції;
  • у разі дисбактеріозу.

Не всі пробіотики однаково ефективні…

Дослідження свідчать, що застосування пробіотиків має сприятливий вплив при лікуванні дітей з гострою діареєю. Випробування показали зменшення тривалості діареї та частоти випорожнень у пацієнтів, які отримували пробіотики. Загалом, використання пробіотиків скоротило тривалість діареї на 25 год, ризик діареї тривалістю більше 4 днів — на 59% і кількість випорожнень на 2-й день — приблизно на одне (Pérez C., 2015).

Ефект пробіотиків залежить від виду та штаму, що використовується. Lactobacillus rhamnosus та Saccharomyces boulardii — два пробіотики, які виявилися ефективними при гострій діареї. У цьому контексті привертає увагу комбінований засіб БАЖАНА, до складу якого входять Lactobacillus rhamnosus та Saccharomyces boulardii, а також він додатково збагачений пробіотичним мікроорганізмом Lactobacillus acidophilus та пребіотиком інуліном.

Ефект від застосування Lactobacillus rhamnosus та Saccharomyces boulardii є дозозалежним: вищі дози є більш ефективними. Їх властивості були більш вираженими у разі використання на початку діареї. Lactobacillus rhamnosis і S. boulardii більш ефективні при вірусному гастроентериті, ніж при бактеріальній діареї (Pérez C., 2015).

Ефективність сахароміцетів при інфекційній діареї ґрунтується на їх здатності швидко, але тимчасово, заміщувати мікрофлору кишечнику, стимулювати активність ферментів, дефіцит яких є провідним механізмом діарейного синдрому, а за рахунок продукції протеаз — виявляти детоксикаційні властивості. Використання S. boulardii зменшує тривалість діареї на один день. У більше ніж 50% дітей у групі лікування не відмічали діареї вже на 3-й день захворювання. Крім того, вони стимулюють діяльність імунної системи кишечнику.

Поряд із цим включення до складу комплексної терапії при гострій кишковій інфекції Lactobacillus rhamnosis сприяє достовірному зменшенню тривалості як ротавірусної, так і неротавірусної діареї у дітей (Guandalini S. et al., 2000). Lactobacillus rhamnosis значно зменшує тривалість діареї в порівнянні з плацебо (Szajewska Н. et al., 2013).

У 2014 р. на основі даних щодо властивостей різних штамів, що проявляються при гострій інфекційній діареї у дітей, та аналізу системних оглядів і результатів рандомізованих клінічних досліджень Lactobacillus rhamnosis було включено в групу 1 «Пробіотики з позитивною рекомендацією» меморандуму робочої групи European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) (Szajewska H. et al., 2014).

Пробіотики при дисбактеріозі: до, після та під час антибіотикотерапії

Сучасна збалансована комбінація пробіотика та пребіотика БАЖАНА буде також раціональним вибором для підтримки мікрофлори кишечнику при прийомі антибіотика та порушенні роботи кишечнику.

Saccharomyces boulardii відомі тим, що допомагають відновити нормальну мікрофлору у пацієнтів з дисбактеріозом, у тому числі викликаним прийомом антибіотиків. S. boulardii покращують бар’єрну функцію кишечнику, витісняють хвороботворні мікроорганізми, виділяють антимікробні речовини, покращують імунний захист (Pais P. et al., 2020).

Lactobacillus rhamnosus також має безліч сприятливих властивостей, що проявляються в  організмі людини, серед яких: сприяння розмноженню корисних бактерій, зв’язування токсинів, захист ендотеліоцитів травного тракту, імуномодулювальні властивості (Westerik N. et al., 2018). Крім того, споживання L. rhamnosus допомагає знизити ризик розвитку загострень алергічних реакцій у осіб з алергією на 50% (Kalliomäki M. et al., 2001).

L. acidophilus також бере участь у процесах підтримання мікрофлори кишечнику в здоровому та збалансованому стані. Вона має схожі на антибіотики властивості: секретовані нею молекули здатні знешкоджувати хвороботворні бактерії (María Remes Troche J. et al., 2020).

А пребіотик інулін сприяє налагодженню перистальтики та нормалізації випорожнень завдяки впливу на склад та активність мікробіоти кишечнику, стимулює ріст корисних біфідобактерій, витіснення хвороботворних бактерій (Hughes R.L. et al., 2021). Він також покращує імунний захист організму.

БАЖАНА — це просто та зручно!

БАЖАНА доступна у двох формах випуску — капсули та стіки — та зручна у використанні — дітям достатньо вживати по 1 капсулі чи 1 стіку на добу за годину до їди. За рекомендованої тривалості споживання 2–4 тиж однієї упаковки засобу БАЖАНА вистачає на курс — це зручно та вигідно!

БАЖАНА: така бажана допомога кишечнику!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті