Комітет з питань здоров‘я нації підтримав законопроєкт «Про лікарські засоби»

26 Липня 2022 10:46 Поділитися
25 липня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). На порядку денному було представлено 2 законопроєкти: «Про лікарські засоби» (реєстр. № 5547) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану» (реєстр. № 7422).

Законопроєкт «Про лікарські засоби»

Проєктом документа передбачено встановити контроль за виготовленням, реєстрацією, обігом ліків та посилити відповідальність за неякісну продукцію.

Більше року з моменту реєстрації законопроєкту в Парламенті триває його розгляд та доопрацювання. 8 липня під час пленарного засідання Верховна Рада України прийняла рішення повернути законопроєкт Комітету для доопрацювання та внесення на розгляд у повторному другому читанні.

25 липня під час опрацювання законопроєкту в Комітеті його голова Михайло Радуцький повідомив, що до повторного другого читання надійшло додатково 73 поправки, 90% з яких дублюють поправки другого читання. «Фінальна редакція законопроєкту не зазнала суттєвих змін, лише внесено уточнення щодо строку набрання чинності закону та техніко-юридичні правки», — зазначив парламентар.

Зокрема, змінено терміни набуття чинності законопроєктом після підписання його Президентом України. Раніше передбачалося, що закон набуде чинності через 2,5 року. Тепер пропонується встановити строк набуття чинності через 2,5 роки після закінчення дії воєнного стану.

«Ми передбачали, що законопроєкт почне діяти через 2,5 роки з дати ухвалення Парламентом. Але на даний час нам важко спрогнозувати, коли настане наша перемога та скільки часу знадобиться українській Фармі на переобладнання виробництва відповідно до вимог ЄС. Тому ми вирішили, що законопроєкт почне діяти через 2,5 року після закінчення воєнного стану. А 2D-кодування, яке планували запровадити з 1 січня 2028 р., вводиться через 5 років після завершення воєнного стану», — прокоментував М. Радуцький.

Законопроєкт погоджено з Офісом Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Рада національної безпеки і оборони України визначила законопроєкт № 5547 як один з 2 пріоритетних для забезпечення гармонізації законодавства України з європейським. Другий законопроєкт, який Рада національної безпеки і оборони України рекомендує ухвалити для гармонізації з європейським законодавством, — «Про систему громадського здоров’я» (реєстр. № 4142). Поправки до другого читання документа планується розглянути на засіданні Комітету 26 липня.

За словами М. Радуцького, Фарма очікує на ухвалення законопроєкту № 5547 останні кілька років. Проведено консультації з Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою, Асоціацією представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine та враховано переважну більшість пропозицій у підсумковій версії документа.

«Міністерство охорони здоров’я звертається до народних депутатів з проханням підтримати законопроєкт з опрацьованими правками. Для нас це дуже важливий законопроєкт, і ми б хотіли, щоб його було прийнято найближчим часом для того, щоб ми могли розпочати готуватися до його впровадження. Євроінтеграційний законопроєкт — новий, врегульовує нові сфери, й без належного запасу часу його буде важко впровадити і імплементувати», — зауважив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

За результатами обговорення законопроєкту № 5547 Комітет врахував 941 поправку, редакційно — 373, частково — 150, відхилив 814 поправок та рекомендував Верховній Раді України прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проєкту закону в повторному другому читанні в цілому як закон.

Підвищення доступності медичної допомоги в період воєнного стану

Також депутати розглянули до другого читання законопроєкт № 7422 щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги в період дії воєнного стану.

Зокрема, до другого читання в законопроєкті передбачено:

  • надання іноземним лікарям дозволу на запрошення закладів охорони здоров’я перебувати на території України понад 90 днів;
  • можливість на рівні Уряду встановлювати мінімальні зарплати для фахівців з реабілітації, як це передбачено для медиків та ін.

За результатом обговорення Комітет врахував 16 поправок, редакційно — 11, відхилив — 6 та рекомендував Верховній Раді України прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію законопроєкту у другому читанні і в цілому як закон.

Катерина Горбунова

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті