Чи можна в Україні ввести незареєстровану вакцину, придбану за кордоном, — МОЗ інформує

08 Серпня 2022 10:15 Поділитися

Чи можна привезти з європейських країн незареєстровану в Україні вакцину, наприклад, від менінгококів групи В, і зробити нею щеплення у свого педіатра?

Так, можна. Закон України «Про лікарські засоби» передбачає можливість ввезення незареєстрованих лікарських засобів (у тому числі вакцин) для індивідуального використання громадянами.

Проте важливо попередньо обговорити це питання з лікарем і дотримуватися температурного режиму під час транспортування вакцини. Лікар призначає такі імунобіологічні препарати відповідно до медичних показань пацієнта і з огляду на протипоказання до них.

Випадки, коли в Україну можна ввозити незареєстровані ліки, встановлені ст. 17 Закону України «Про лікарські засоби», наприклад, дозволене ввезення в таких випадках:

  • індивідуальне використання громадянами;
  • стихійне лихо, катастрофи, епідемічне захворювання тощо.

Ввезення на територію України незареєстрованих вакцин врегульовано відповідним порядком, затвердженим наказом МОЗ України від 26.04.2011 р. № 237. Звертаємо увагу, що дія цього наказу призупинена до припинення та скасування воєнного стану в Україні згідно з наказом МОЗ України від 13.03.2022 р. № 481.

Призначення таких препаратів здійснює лікар відповідно до медичних показань пацієнта (Основи законодавства України про охорону здоров’я).

За яких умов можна купити в аптеці вакцину та анатоксини, що зареєстровані в Україні?

  1. Купити вакцину та/або анатоксин в аптеці можна лише за рецептом лікаря (незалежно від форми власності лікувально-профілактичного закладу).
  2. Продаж здійснюється за наявності у покупця термоконтейнера з холодовими елементами.
  3. Покупець отримує відповідну до рецепта кількість доз вакцин та анатоксинів у пакуванні; кожна доза має супроводжуватися інструкцією для застосування українською мовою та чеком із зазначенням дати та часу продажу.
  4. Відповідальний за продаж працівник зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини та анатоксинів і необхідність проведення вакцинації в лікувально-профілактичному закладі (пункті щеплень).
  5. Придбані вакцини та анатоксини можуть бути введені лише в кабінетах (пунктах) щеплення лікувально-профілактичних закладів із суворим дотриманням умов зберігання і санітарно-гігієнічних вимог.

За матеріалами moz.gov.ua

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті