Починається розробка системи обліку ліків e-Stock

10 Серпня 2022 3:13 Поділитися

ДП «Медичні закупівлі України» повідомляє про початок розробки глобальної системи e-Stock, в якій збиратимуться всі дані про потребу, доставку, наявність лікарських засобів в лікарнях України, їх використання, утилізацію тощо. За допомогою цієї системи кожен, хто потребує ліків, зможе за кілька кліків знайти необхідний препарат.

Ключова задача e-Stock — ефективне управління запасами ліків та лікарських засобів для забезпечення рівного доступу до лікування для всіх пацієнтів. Адже зараз інформація про те, які фармацевтичні товари наявні у лікарні, розрізнена та часто неактуальна. Через це пацієнтам іноді складно отримати безкоштовне лікування, а державі — ефективно закуповувати та розподіляти товари.

E-Stock вирішить цю проблему, оскільки система збиратиме інформацію про всі медичні товари, якими держава забезпечує лікарні. Зокрема, вона включатиме закупівлі ДП «Медичні закупівлі України», міжнародних організацій, програму «Доступні ліки», закупівлі за регіональні бюджети тощо. Дані завжди будуть актуальними, бо оновлюватимуться в режимі реального часу.

Повідомляється, що дані в eStock вноситимуть понад 10 тис. користувачів, більшість з яких — лікарні. Також систему використовуватимуть ДП «Медичні закупівлі України», МОЗ, департаменти охорони здоров’я, міжнародні закупівельні організації, органи контролю тощо.

«Потреба в системі e-Stock існує давно. ДП «Медичні закупівлі України» має досвід розробки великих аналітичних систем та професійну команду, тож ми готові втілити в життя цей проєкт. e-Stock неймовірно посилить нашу систему охорони здоров’я та вирішить проблему, коли не дуже зрозуміло, які препарати є в лікарнях та в якій кількості. Це допоможе ще краще закривати потреби пацієнтів: закуповувати саме те, що необхідно, та здійснювати поставки саме туди, де є потреба», — пояснює Альона Жужа, заступник генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» з питань розвитку інформаційних технологій.

Планується, що дані з системи e-Stock будуть публічними.

До кінця поточного року команда ДП «Медичні закупівлі України» планує закінчити перший етап розробки — функціонал збору потреби та керування користувачами. До кінця наступного — повний функціонал для закупівель за кошти державного бюджету.

Наразі до розробки системи вже долучилися міжнародні партнери: проєкт Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «SAFEMed», Світовий банк та Глобальний фонд.

Нагадаємо, необхідність створення електронної системи обліку залишків ліків та медичних виробів обговорювалася з 2018 р. й очікувалося, що його розробкою займатиметься ДП «Електронне здоров’я» (eZdorovya). У 2021 р. МОЗ займалося затвердженням технічного завдання для розробки.

За матеріалами medzakupivli.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті