Фасад та сигнальний покажчик аптечного закладу: про що треба пам’ятати?

При пошуку аптеки відвідувач у першу чергу орієнтується на аптечний покажчик та вивіску. І чим вони яскравіші та більші, тим швидше потраплять в поле його зору. Але ліцензіати, оформлюючи фасад аптечного закладу, мають пам’ятати про встановлені вимоги до аптечної вивіски та сигнального покажчика. Детально про них розкажемо у нашому матеріалі.

Вимоги до фасаду аптеки

Мінімальні вимоги до оформлення фасаду аптечного закладу встановлені Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

Так, на фасаді будівлі, в якій розміщується аптечний заклад, установлюється вивіска із зазначенням виду закладу. На видному місці перед входом до аптечного закладу розміщується інформація про найменування ліцензіата та режим роботи аптечного закладу.

Аптечним закладам присвоюється порядковий номер та, за бажанням ліцензіата, найменування.

Вимоги до сигнального покажчика

За бажанням ліцензіат встановлює сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу. Загальний опис сигнального покажчика затверджено наказом МОЗ України від 10.07.2017 р. № 777.

Сигнальний покажчик аптечного закладу не є рекламою.

Сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу є відмітним символом, що вказує на належність аптечного закладу та його структурного підрозділу до закладів охорони здоров’я України і не є рекламою.

Сигнальний покажчик розміщується на фасаді будівлі, де розташовуються аптечний заклад та його структурний підрозділ, перпендикулярно до стіни, до якої він кріпиться, і повинен мати освітлення у темний час доби.

Сигнальний покажчик — рівносторонній хрест зеленого кольору, у центрі якого розміщено зображення чаші зі змією, яка її обвиває, білого кольору.

Габаритні розміри зовнішнього сигнального покажчика повинні бути не менше 40 см.

Вимоги до вивіски аптечного закладу

Окрему увагу також слід приділити вивісці аптечного закладу. Правила розміщення вивісок, у тому числі аптечних, встановлюються органами місцевого самоврядування в межах питань благоустрою території відповідного населеного пункту.

Правила розміщення вивісок встановлюються органами місцевого самоврядування.

Закон України «Про місцеве самоврядування» визначає, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується, зокрема, і питання встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту. Повноваження сільських, селищних і міських рад та їх виконавчих органів затверджувати правила благоустрою територій населених пунктів встановлені також ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Перед виготовленням і розміщенням вивіски аптечного закладу підприємство має ознайомитися з правилами їх розміщення, де можуть бути встановлені вимоги до:

  • місця розташування вивіски;
  • її інформаційного наповнення;
  • розміру;
  • матеріалів, техніки та стилістики;
  • освітлення тощо.

Наприклад, підприємства, установи, організації, фізичні особи — підприємці, що встановлюють вивіски у м. Хмельницький, мають обов’язково дотримуватися Правил розміщення вивісок у місті Хмельницький, затверджених рішенням виконавчого комітету від 25.01.2018 р. № 59. Порядок розміщення вивісок у Києві затверджено рішенням Київської міської ради від 20 квітня 2017 р. № 224/2446.

Регулювання розміщення вивісок здійснюють уповноважені органи містобудування та архітектури. Відповідальність за розміщення вивіски несе власник вивіски або уповноважена ним особа.

Катерина Горбунова

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті