Додатковий прийом цього вітаміну може попередити розвиток цукрового діабету та інших захворювань, пов’язаних із запаленням

31 Серпня 2022 10:26 Поділитися

Системне запалення низького ступеня вираженості характеризується тривалим вивільненням медіаторів запалення і зумовлює розвиток різних хронічних захворювань. Хоча традиційно відомо, що вітамін D регулює рівень кальцію, останні дослідження показали, що він також може відігравати певну роль у модулюванні запальної реакції організму. Наприклад, дослідження пов’язують концентрацію вітаміну D у крові з рівнями С-реактивного білка, широко використовуваного біомаркера запалення. Однак залишається невідомо, чи низький рівень вітаміну D підвищує рівень С-реактивного білка. У нещодавньому дослідженні вчені вивчали, чи впливає рівень вітаміну D на рівень С-реактивного білка. Результати дослідження опубліковано в журналі «International Journal of Epidemiology».

Вчені підтвердили прямий зв’язок між низьким рівнем вітаміну D і підвищеним рівнем С-реактивного білка. Отримані результати можуть відкрити шлях для визначення рівня вітаміну D як важливого біомаркера для ідентифікації осіб із ризиком розвитку запальних захворювань.

З’являється все більше доказів того, що покращання статусу щодо вітаміну D знижує ризик розвитку аутоімунних захворювань, включаючи цукровий діабет 1-го та 2-го типу, розсіяний склероз, серцево-судинні та інші запальні захворювання.

Отримані результати також узгоджуються з нещодавнім обсерваційним дослідженням VITAL, у якому ризик розвитку всіх аутоімунних розладів у дорослих, що приймали 2000 МО вітаміну D3 щодня протягом 5 років, знизився на 22% порівняно з групою плацебо.

Чим нижчий рівень вітаміну D, тим більша вираженість запалення

У ході дослідження вивчено дані майже 300 тис. осіб. Середня концентрація 25(OH)D становила 50 нмоль/л, тоді як у 11,7% осіб відмічено концентрації, нижчі за порогове значення дефіциту 25 нмоль/л. Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що серед учасників лише особи з дефіцитом вітаміну D мали підвищений рівень С-реактивного білка. Вони також встановили, що підвищення рівня вітаміну D у пацієнтів з дефіцитом може допомогти знизити тяжкість запалення. Таким чином, корекція дефіциту вітаміну D може зменшити вираженість запалення низького ступеня та потенційно знизити ризик розвитку захворювання, пов’язаного із запаленням.

Зниження аутоімунного ризику

Як рівень вітаміну D може впливати на рівень запалення? В експериментах на клітинах і тваринах показано, що вітамін D пригнічує вироблення запальних цитокінів, таких як інтерлейкін-12 (IL-12). Він також може сприяти виробленню IL-10 — протизапального цитокіну.

Дослідники дійшли висновку, що покращення стану вітаміну D у діапазоні дефіциту може зменшити вираженість системного запалення низького ступеня вираженості та потенційно знизити ризик розвитку захворювань, пов’язаних із запаленням.

За матеріалами www.academic.oup.com, www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті