Допомогти всім, хто цього потребує, можна тільки спільними зусиллями

Війна прийшла в наші домівки неочікувано, стрімко й безповоротно змінивши наш звичний устрій життя. Багато людей втратили дім, роботу, здоров’я і навіть життя. Але, з іншого боку, війна згуртувала українців, проблеми та біди з особистих стали спільними. Майже кожен з нас по-різному та по-своєму, але опікується та допомагає Україні та українцям вистояти в цій жахливій війні. Але є й ті, про кого хотілося б сказати окремо. Це люди, що іноді ціною власного життя намагаються допомогти мирним жителям вижити. Саме людьми у формі, але без зброї, зокрема фармацевтами, пожежниками та рятувальниками, і опікується Громадська організація «Благодійний фонд «ФАРМРУХ» (далі — ФАРМРУХ), яка народилася в Харкові завдяки двом небайдужим жінкам.

Як усе починалося

ФАРМРУХ засновано у травні 2022 р. Юлією Клименюк (Ю.К.), маркетинг-директором Аптечної мережі 9-1-1, а також Іриною Бондарчук (І.Б.), керівником із зовнішніх комунікацій та роботи з органами державної влади Proxima Research International.

І.Б.: У травні, коли було плюс–мінус налагоджено процеси життєдіяльності суспільства в реаліях війни, ми звернули увагу на те, що допомоги начебто надходить багато, але її недостатньо. І ця недостатність є особливо очевидною не стільки в глобальному масштабі, скільки точково. Тому ми вирішили, що просто необхідно подбати конкретно про наших фармацевтів. Тих, хто до останнього обслуговував людей, відпускав ліки, віз їх буквально «на собі» через ворожі блокпости і т.д. Коли евакуація ставала неминучою, вони змушені були виїжджати, щоб врятувати своїх дітей та стареньких батьків, прямо з аптеки — у чому були. Без елементарного одягу, взуття та засобів гігієни. Не кажучи вже про відсутність даху над головою чи хоч якогось розуміння подальшої долі.

Ю.К.: Я знаю чимало історій фармацевтів. Про те, як окупанти знущаються і мстяться працівникам аптек за відмову приймати рублі. За українську мову, якою обслуговують пацієнтів. Від цих історій стигне кров. Українські фармацевти до останнього обслуговують людей. А потім потерпають без роботи і грошей на новому місці. Героям фармацевтичного фронту потрібна підтримка та допомога. Зазвичай їм просто нікуди за нею звернутися. Тому саме з метою підтримати колег і народився наш фонд.

Фармацевти — наші герої!

І.Б.: Ніхто не ділив фармацевтів на своїх чи чужих. Адже коли у твій дім приходить війна, втрачає значення, в якій аптечній мережі працював чи працює фармацевт. Усі мають допомагати всім, кому ця допомога вкрай необхідна. І класно, що в цьому випадку весь ринок насправді об’єднався заради спільної мети і показав, що в питаннях допомоги конкуренції не існує.

Ю.К.: Уже в назві ФАРМРУХ закладено ідею єдності. Коли до нас у фонд звертається працівник аптеки, який через війну опинився у скрутних умовах, ми зазвичай залучаємо наших партнерів — мережі «Аптека 9-1-1», «Аптека Доброго Дня», «Бажаємо здоров’я» та «Славутич». І вони завжди відгукуються і допомагають надати необхідне.

І.Б.: Коли ми говоримо про партнерів, то мова йде не тільки про аптечні заклади, до речі, а й про державні органи (Міністерство охорони здоров’я, Харківський обласний департамент охорони здоров’я), фармацевтичні компанії Polpharma, Nutricia, Актіфарм, а також Nathealth, Proxima Research International та Нова Пошта.

Ю.К.: З останніх історій партнерської допомоги. Нещодавно до ФАРМРУХу звернулася фармацевт, яка все життя пропрацювала в аптеці в Красногорівці, на лінії розмежування. У її родині трапилося велике горе — доньці встановили онкологічний діагноз. Жінка давно на пенсії і, зрозуміло, грошей на дорогі лікарські засоби немає. На допомогу прийшла «Аптека Доброго Дня». Вони придбали і передали фонду всі необхідні препарати.

Тому ще раз дуже дякую всім партнерам за підтримку.

І.Б.: Ми добре розуміємо, що багатьом з тих, хто переїхав, повертатися вже нікуди. Тому ФАРМРУХ у тому числі допомагає з працевлаштуванням і пошуком житла. І щодня відправляє колегам, що опинилися у складних умовах, їжу, ліки, постільну білизну, засоби догляду за людьми з інвалідністю та дітьми.

При цьому ФАРМРУХ опікується не лише тими фармацевтами, що вже є внутрішньо переміщеними особами, а й тими працівниками аптек, які досі знаходяться або виїхали з міст та селищ, де тривають активні бойові дії чи тимчасово введено окупаційний режим.

Ю.К.: Якщо казати про конкретику, то загалом ФАРМРУХ надав наступну допомогу:

  • 113 комплектів постільної білизни;
  • 187 рушників;
  • 50 подушок;
  • 89 продуктових наборів;
  • 19 ковдр.

Також підтримку від фонду отримали 13 молодих матусь-фармацевтів. Усе необхідне, аби малюки почувалися ситими та здоровими: лікарські засоби, пелюшки та підгузки, дитяча постільна білизна, одяг та дитяче харчування вже доставила в різні куточки України Нова пошта.

Про рятувальників піклуємося разом

Ю.К.: Перебуваючи з певною періодичністю сьомий місяць під обстрілами в Харкові, я бачила героїв, які ризикують собою, щоб витягти з-під завалів місцевих мешканців, загасити пожежу та зрештою врятувати людей. Ці герої у формі, хоч і не в білих халатах, не менш самовіддано, ніж фармацевти, намагаються врятувати людські життя. Саме тому було прийнято рішення Державну службу України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Харкова та Харківської обл. також взяти під опіку фонду.

І.Б.: Так, рятувальники Харківщини вже відчули нашу турботу на ділі та отримали 180 індивідуальних медичних аптечок. А підрозділу ДСНС селища Пісочин (Харківська обл.) за ініціативою ФАРМРУХу допомогли працівники пожежної команди з Ганштедту, що поблизу Гамбурга, Німеччина. Вони передали 80 комплектів форми для рятувальників, гідравлічні ножиці, спеціальні пояси та драбини.

Ю.К.: Окрім усього іншого, доброчинна діяльність та бездоганна репутація ФАРМРУХу дозволили залучити до допомоги українським рятувальникам міжнародні благодійні організації. Так, Харківський гарнізон рятувальників отримав від американських благодійників та колег партію апаратів на стисненому повітрі Dräger PSS 4000, спеціальне взуття і обладнання.

Гарним прикладом об’єднання зусиль на заклик фонду стала колаборація аптечних мереж. Дві провідні мережі — «Аптека 9-1-1» та «Бажаємо здоров’я» — придбали 200 пожежних рукавів для Харківського гарнізону ДСНС.

І.Б.: Якщо говорити загалом, то за менш ніж за 5 міс свого існування ФАРМРУХ сприяв ввезенню в Україну 5500 індивідуальних медичних аптечок на суму 425 тис. дол. США та понад 250 тактичних медичних рюкзаків. Також завдяки його зусиллям придбано та доставлено рентген-апарат вартістю 70 тис. євро та 2 фури медичного обладнання для харківських лікарень.

Вчимо і вчимося надавати допомогу пораненим

Ю.К.: Щоб вчасно надати допомогу, потрібні певне знаряддя, спеціальний одяг, індивідуальні медичні аптечки. Це зрозуміло. Але як багато з нас справді вміють тим усім користуватися? Досвід показує, що недостатньо. Саме через це народилася ідея провести тренінг з тактичної медицини для працівників аптек та надзвичайників.

Перший тренінг відбувся 22–23 липня в Харкові за підтримки Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації, зокрема Максима Миколайовича Хаустова. Загалом 65 осіб виявили бажання опанувати протокол MARCHE, який давно використовують у країнах НАТО для підготовки тактичних медиків, тобто людей, що надають допомогу в умовах бойових дій. Серед учасників були також працівники мереж «Аптека 9-1-1», «Аптека Доброго Дня», «Бажаємо здоров’я».

Харків давно перетворився на поле бою, отже, ці знання стануть у пригоді фахівцям, які мають надати першу допомогу до приїзду «швидкої». Учасників тренінгу вчили застосовувати турнікети, які є значно ефективнішими за кровоспинні джгути, робити непрямий масаж серця та штучне дихання. А після завершення навчального класу кожен учасник отримав аптечку першої медичної допомоги.

І.Б.: ФАРМРУХ також попіклувався про те, щоб набуті навички можна було використати на практиці у разі необхідності. Для цього ми забезпечили турнікетами харківські аптеки мереж «Славутич», «Аптека 9-1-1» та «Аптека Доброго Дня». Працівники аптек зможуть надавати допомогу собі та постраждалим — колегам, відвідувачам та людям, які отримали травми на вулицях міста.

Ю.К.: Люди у формі, але без зброї — рятувальники, медики, працівники аптек у зоні нашої особливої уваги. Вони рятують мирних мешканців, що потерпають від війни. А ми продовжуємо забезпечувати їх усім необхідним, щоб підвищити ефективність роботи. На жаль, війна ще не закінчилася, тому ми і надалі надаватимемо їм всіляку допомогу.

І.Б.: Історії колег та звіти щодо наданої допомоги можна знайти на сторінці ФАРМРУХу у Facebook. Адже фармацевтична спільнота має знати, через що пройшли наші герої аптечного фронту. Тож, читайте та долучайтеся до допомоги працівникам аптек, які через війну переживають складні часи.

Ю.К.: Лише разом ми подолаємо ворога і повернемо мирне життя!

Реквізити:

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ФАРМРУХ»

ЄДРПОУ: 44776747

Банк: АТ «Укрексімбанк»

Призначення платежу: благодійний внесок

Наш PayPal: [email protected]

Відкриті рахунки:

  • гривня — IBAN UA083223130000026001000051646;
  • євро — IBAN UA083223130000026001000051646;
  • долар США — IBAN UA083223130000026001000051646.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті