Інформація про ревакцинацію проти COVID-19 від ECDC та EMA до осінньо-зимових кампаній

15 Вересня 2022 11:16 Поділитися

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) та Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) опублікували спільну заяву щодо застосування двовалентних вакцин для профілактики COVID-19 на підтримку планування осінньо-зимових кампаній імунізації.

На початку вересня Комітет з лікарських засобів для застосування у людини (Committee for Medicinal Products for Human Use — CHMP) EMA рекомендував до схвалення дві вакцини, адаптовані для надання кращого захисту проти COVID-19: Comirnaty Original/Omicron BA.1 та Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Ці вакцини є адаптованими версіями оригінальних вакцин Comirnaty (Pfizer/BioNTech) і Spikevax (Moderna), пристосовані до штаму Omicron BA.1 на додаток до оригінального штаму SARS-CoV-2. Вакцини призначені для застосування у пацієнтів віком від 12 років, які отримали принаймні первинну вакцинацію проти COVID-19.

Разом з тим ECDC та EMA радять, щоб ці вакцини пріоритетно застосовувалися у людей, для яких характерний вищий ризик прогресування захворювання до тяжкого стану у зв’язку з наявністю певних факторів ризику. До цієї категорії належать особи віком від 60 років, пацієнти з ослабленим імунітетом та інші вразливі групи зі станами, що обумовлюють підвищений ризик розвитку важкої форми COVID-19, а також вагітні. Крім того, слід віднести до пріоритетної когорти мешканців і персонал будинків довгострокового догляду. Медичні працівники також можуть потрапити до таких груп, оскільки вони можуть мати багато контактів з інфікованими у разі майбутніх хвиль SARS-CoV-2 та відіграють ключову роль у забезпеченні належного функціонування системи охорони здоров’я.

«Схвалення перших адаптованих вакцин є важливим кроком у боротьбі з пандемією коронавірусу, — зазначила Емер Кук (Emer Cooke), виконавча директорка EMA. — У нас є вірус, який розвивається швидко і непередбачувано. Для ЄС важливо мати широкий спектр вакцин з оновленим складом, щоб країни-члени мали більше можливостей для задоволення своїх потреб під час розробки своїх стратегій вакцинації».

«Завдяки нещодавно схваленим адаптованим вакцинам проти COVID-19 країни-члени матимуть ширший вибір для проведення осінньо-зимових кампаній імунізації проти COVID-19, спрямованих на захист найбільш уразливих груп населення та зміцнення їх імунітету проти найновіших варіантів вірусу, що з’являються», — додала Андреа Аммон (Andrea Ammon), директорка ECDC.

Оскільки ці адаптовані вакцини наразі схвалені лише як бустерні дози, оригінальні вакцини залишаються важливими для застосування з метою збільшення охоплення первинною серією щеплень серед невакцинованих осіб.

У спільній заяві ECDC та EMA також наголошується, що своєчасна вакцинація та застосування бустерів напередодні можливого осіннього та зимового сплеску захворюваності на COVID-19 має важливе значення для захисту людей і запобігання перевантаження систем охорони здоров’я. Особам, які ще не отримали щеплення від COVID-19 або які не отримали жодної бустерної дози, рекомендується з’явитися на щеплення відповідно до рекомендацій у їхніх країнах.

Як Україна готується до наступної хвилі коронавірусу?

За даними МОЗ України, у період з 29.08–4.09.2022 р. в Україні зафіксовано 16 155 нових підтверджених випадків COVID-19. Від початку вакцинальної кампанії щеплено понад 16 млн людей, з них дві дози отримали понад 15 млн, першу бустерну дозу — 2 млн, другу бустерну дозу — майже 17 тис. Близько 744 тис. осіб не отримали другу дозу, близько 13,3 млн — першу бустерну дозу.

«Зараз як ніколи важливо піклуватися про себе та здоров’я близьких, адже цим самим ми зберігаємо не лише власне життя, а й даємо змогу медикам працювати задля порятунку постраждалих внаслідок війни. Тому закликаю всіх, хто ще не отримав необхідне щеплення, надолужити пропущене», — закликав Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України. Медична інфраструктура з вакцинації дозволяє робити щепленням усім, хто цього потребує, у відносно безпечних регіонах.

Перелік пунктів та центрів вакцинації можна знайти за посиланням.

За матеріалами www.ema.europa.eu; moz.gov.ua; www.facebook.com/i.kuzin.moz

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті