Впровадження та реалізація експериментального проєкту e-Stock: оприлюднено проєкт документа

13 Вересня 2022 3:22 Поділитися

12 вересня на сайті Міністерства охорони здоров’я України оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту впровадження та функціонування електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів «e-Stock»» (далі — проєкт постанови).

У супровідній документації до проєкту постанови зазначається, що кожного року в Україні виділяються значні кошти для закупівлі ліків та медичних виробів, які в більшості випадків є життєво необхідними для пацієнтів. Водночас пацієнти не завжди поінформовані про їх доступність.

Відсутність інтегрованої системи, яка б давала можливість відстежувати, обліковувати, перерозподіляти ліки та медичні вироби, кожного року призводить до прогалин у плануванні на різних рівнях.

Тому проєктом акта пропонується до 1 січня 2024 р. реалізувати ініціативу МОЗ України щодо впровадження та функціонування експериментального проєкту стосовно функціонування електронної системи управління запасами ліків та медичних виробів «e-Stock». Також проєктом пропонується затвердити відповідний Порядок реалізації проєкту e-Stock (далі — Порядок).

У Порядку зазначається, що учасниками експериментального проєкту є:

  • підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління МОЗ;
  • спеціалізовані організації, які здійснюють закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, укладених між профільним міністерством і такими організаціями;
  • структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій;
  • заклади охорони здоров’я, фізичні особи — підприємці, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та лабораторії, які уклали або мають намір подати заяву про укладення договору за Програмою медичних гарантій або залучені надавачами медичних послуг до надання медичних послуг (далі — суб’єкти господарювання у сфері охорони здоров’я);
  • суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі ліками.

На період реалізації проєкту завданнями системи e-Stock будуть, зокрема:

  • планування потреби, закупівель та здійснення контролю поставки ліків та медичних виробів на всіх етапах;
  • здійснення їх розподілу та перерозподілу;
  • ведення електронного документообігу щодо обліку та розподілу ліків та медичних виробів;
  • електронний облік цільового списання вказаних товарів тощо.

Власником e-Stock визначається МОЗ України, а держателем та адміністратором — державне підприємство «Медичні закупівлі України».

Окрім того, визначаються обов’язки ДП «Медичні закупівлі України» стосовно реалізації проєкту, а саме:

  • підприємство забезпечуватиме створення, супровід, модернізацію та функціонування електронної системи;
  • забезпечуватиме сумісність та електронну взаємодію з електронною системою охорони здоров’я;
  • визначатиме порядок доступу до інформації, перелік користувачів надання інформації та їх повноваження щодо інформації;
  • здійснюватиме технічні та технологічні заходи з надання, блокування та анулювання доступу до системи, ведення обліку користувачів;
  • формуватиме аналітичну звітність.

Для того щоб взяти участь в експериментальному проєкті, потенційні учасники мають звернутися до адміністратора.

Електронна система e-Stock вестиметься державною мовою та функціонуватиме на безоплатній основі цілодобово без вихідних, за винятком періодів технічного обслуговування. Інформація про проведення профілактичних та/або технічних робіт з підтримки системи оприлюднюватиметься на інформаційних ресурсах адміністратора за 3 календарних дні до дати проведення таких робіт. Окрім  випадків, коли через терміновість проведення таких робіт своєчасне попередження неможливе, про що також публікуватиметься відповідне сповіщення.

Задля забезпечення контролю за роботою системи адміністратору надаватиметься право переглядати журнали всіх дій та/або подій, що відбуватимуться в електронній системі e-Stock. Такі журнали зберігатимуться безстроково. Інформацію, яка міститиметься в журналах, можливо буде отримати через e-Stock у формі електронного документа.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта необхідно надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті