До чого потрібно готуватися в епідсезоні 2022–2023?

27 Вересня 2022 2:11 Поділитися

У жовтні традиційно розпочинається сезон захворювання на грип. В епідемічний сезон 2022–2023 рр. передбачається одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу, що і визначатиме активність епідемічного процесу. Окрім того, у зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Так, для профілактики грипу у епідсезоні 2022–2023 запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які, ймовірно, циркулюватимуть на території України:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N-2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Також Міністерство охорони здоров’я України визначило, що щеплення від грипу за станом здоров’я та медичними показниками рекомендоване 4,7 млн українців. Але через воєнний стан та обмежене фінансування державних закупівель критична необхідність вакцинації груп ризику встановлена на рівні 250 тис. доз.

До групи ризику віднесли медиків, працівників Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та вагітних. Вони відповідно до заявок від сімейних лікарів зможуть за бажанням отримати щеплення від грипу безоплатно.

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, поінформував на своїй сторінці у Facebook про те, що профільне міністерство звернулося до міжнародних партнерів з проханням поставити нам вакцини від грипу як гуманітарну допомогу. Досягнуто домовленості про постачання 163 тис. доз вакцини Ваксігрип від компанії «Санофі». Очікуваний термін поставки — 1 жовтня. Також в межах проєкту PIVI очікується 10 жовтня поставка 30 тис. доз Ваксігрип. Загалом нам поставлять 193 тис. доз вакцин проти грипу в якості допомоги.

Також він нагадав, що вакцинація від грипу не входить до Календаря обов’язкових щеплень, тому держава не покриває витрати. В деяких аптеках вже є вакцина Ваксігрип. Її вартість майже не відрізняється від минулорічної — 300–400 грн.

«Минулого року на приватному ринку закуплено понад 1 млн доз вакцин від грипу. Цього року очікується поставка 150 тис. доз: 100 тис. ДжісіФлю та 50 тис. Ваксігрип. Але якщо буде попит, гадаю, приватні компанії закуплять більше», — зазначив він та додав, що профілактика грипу коштує значно дешевше, ніж лікування хвороби чи її ускладнень.

За матеріалами

facebook.com/radutskyy,

phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*