Скасовано норму щодо зберігання препаратів, які містять підконтрольні речовини, у всіх складських приміщеннях аптек

Наказом МОЗ України від 05.11.2022 р. № 1984 визнано таким, що втратив чинність наказ МОЗ від 07.03.2022 р. № 425 «Про зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в умовах воєнного стану».

Нагадаємо, що наказом № 425 дозволялося зберігання препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори (далі — підконтрольні речовини), у всіх складських приміщеннях аптечних закладів, які мають ліцензію на обіг таких препаратів.

Також він передбачав, що у лікувально-профілактичних закладах, їх філіях та інших структурних підрозділах такі препарати можуть зберігатися в обсягах, що не перевищують тримісячної потреби закладу в них.

Таким чином, зберігання препаратів, що містять підконтрольні речовини, продовжує здійснюватися згідно з Порядком придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я (далі — Порядок). Зокрема, ним передбачено, що зберігання таких препаратів в аптечних закладах здійснюється в обсягах, що не перевищують тримісячної потреби аптеки в них. Розрахунок їх обсягів для зберігання затверджується наказом керівника аптечного закладу. Такі ліки забороняється зберігати в торговельному залі. Вони мають зберігатися у приміщеннях, які відповідають установленим Міністерством внутрішніх справ України (МВС) вимогам до об’єктів і приміщень, що призначені для провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин. Такі вимоги затверджені наказом МВС від 29.01.2018 р. № 52.

Ними передбачено, що приміщення, які використовуються як аптечні склади, склади на фармацевтичних підприємствах для зберігання підконтрольних речовин списку № 1 таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770 (далі — Перелік), мають відповідати, зокрема, таким вимогам:

  • Стіни, еквівалентні за міцністю цегляним стінам завтовшки не менше 500 мм;
  • підлога і стеля, еквівалентні за міцністю залізобетонній плиті завтовшки не менше 180 мм;
  • стіни, стельове перекриття, підлога, які не відповідають указаним вимогам, із внутрішнього боку по всій площі укріплені сталевими ґратами з прутів діаметром не менше 16 мм, розмір вічок яких не більше 150×150 мм.
  • вхідні двері місць концентрації справні, добре підігнані під дверну коробку, металеві, мають не менше двох врізних несамозамикальних замків;
  • віконні отвори приміщень з внутрішнього боку чи між рамами обладнані металевими ґратами, виготовленими зі сталевих прутів діаметром не менше 16 мм і відстанню між прутами по вертикалі і горизонталі не більше 150 мм;
  • приміщення обладнується багаторубіжними системами охоронної сигналізації і т.д.

Також приміщення, які використовуються для зберігання підконтрольних речовин безпосередньо в аптеках, мають відповідати таким вимогам:

  • окрема кімната в капітальній будівлі, обладнана сейфами або металевими шафами, прикріпленими до підлоги (стіни);
  • вхідні двері місць концентрації справні, добре підігнані під дверну коробку, металеві або дерев’яні повнотілі, мають не менше двох врізних несамозамикальних замків;
  • віконні отвори приміщень з внутрішнього боку чи між рамами обладнані металевими ґратами. Допускається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю мають відповідати металевим ґратам.

Якщо ж приміщення аптеки використовуються для зберігання підконтрольних речовин, у яких загальна кількість діючої речовини не перевищує 10 г, та/або які використовуються для зберігання прекурсорів, включених до списку № 2 таблиці IV Переліку, за умови місячного обсягу запасу цих речовин не більше ніж 15 кг (літрів), мають відповідати таким вимогам:

  • окрема кімната в капітальній будівлі, обладнана сейфами або металевими шафами, прикріпленими до підлоги, стіни;
  • вхідні двері добре підігнані під дверну коробку, металеві або дерев’яні повнотілі, мають не менше двох врізних несамозамикальних замків;
  • віконні отвори приміщень із внутрішнього боку чи між рамами обладнані металевими ґратами. Допускається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю мають відповідати металевим ґратам.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті