Тривога: які засоби допоможуть?

Тривога може набувати різних форм. Це може бути занепокоєння, страх або паніка. Варіанти лікування при тривожних розладах включають психотерапію, застосування лікарських засобів або комбінацію обох методів. Деякі нутрієнти також можуть допомогти впоратися з повсякденною тривогою. Дослідження показують, що додаткове вживання низки нутрієнтів, включаючи вітаміни, омега-3 жирні кислоти та трав’яні засоби, може допомогти зменшити вираженість симптомів тривоги. Ось деякі з них.

Вітамін D

Вітамін D відіграє важливу роль у регуляції настрою та забезпеченні здоров’я нервової системи. У дослідженнях було встановлено зв’язок між рівнем цього вітаміну і депресією, та те, що додатковий прийом вітаміну D може допомогти в лікуванні пацієнтів із цим захворюванням (Parker G.B. et al., 2017).

Деякі випробування показують, що може існувати зв’язок між дефіцитом вітаміну D і тривожними розладами. Дослідження 2017 р. продемонструвало, що додатковий прийом цього вітаміну зменшує вираженість симптомів депресії та тривоги у жінок (Byrn M. et al., 2017).

Організм виробляє вітамін D під час впливу сонячного світла на шкіру. Люди можуть отримати більшу кількість цього вітаміну, проводячи більше часу на сонці, вживаючи продукти, багаті вітаміном D (основним джерелом є жирна риба, наприклад лосось і скумбрія), або додатково приймаючи засоби з вітаміном D. Небагато рослинних продуктів містять цей вітамін, тому людям, які дотримуються вегетаріанської або веганської дієти, може бути важко отримати достатню кількість вітаміну D.

Комплекс вітамінів групи В

Вітаміни групи В — це група з 8 різних поживних речовин, які разом регулюють низку процесів в організмі, включаючи рівень стресу.

Дослідження 2017 р. показало, що у учасників, у яких відмічали нижчий рівень вітаміну B12 в крові, частіше виявляли депресію або тривогу (Todorov A.A. et al., 2017). Більше того, дослідження 2018 р. довело, що пацієнти, які вживали їжу з високим вмістом вітамінів групи В, мали нижчі показники тривоги та стресу, ніж люди, які цього не робили (Mikkelsen K. et al., 2018). Це явище було більш вираженим в осіб, які вживали продукти, багаті саме на вітамін В12.

Зазвичай люди можуть отримати достатню кількість вітамінів групи В, вживаючи різноманітні поживні продукти. Деякі вітаміни цієї групи, включаючи В12 і В2, містяться переважно в продуктах тваринного походження. Із цієї причини люди, які дотримуються вегетаріанської або веганської дієти, можуть розглянути варіант отримання цих поживних речовин іншими способами.

Магній

Магній — важливий мінерал, необхідний для ефективного функціонування майже всіх систем в організмі людини. Кілька досліджень показали, що він відіграє певну роль у розвитку тривожності.

У систематичному огляді 2017 р. розглядали результати 18 різних досліджень (Boyle N.B. et al., 2017). Дослідники виявили, що додаткове вживання магнію може знизити показники тривоги у людей, схильних до цього стану. Однак вони зазначають, що якість доказів наразі є низькою.

Крім того, у короткому оглядовому дослідженні 2016 р. повідомлялося, що люди з тривогою, пов’язаною з передменструальним синдромом, отримували користь від додаткового прийому магнію (Boyle N.B. et al., 2016).

Пацієнт може додатково приймати  добавки магнію або отримувати цей важливий нутрієнт, споживаючи такі продукти з високим вмістом магнію:

  • цільнозернові злаки;
  • шпинат;
  • кіноа;
  • мигдаль і кеш’ю;
  • темний шоколад;
  • чорні боби.

L-теанін

L-теанін — це амінокислота, яка міститься в зеленому та чорному чаї. Деякі дані свідчать про те, що це легкий седативний і протитривожний засіб. Мабуть, саме тому англійці у всіх «незрозумілих ситуаціях» п’ють чай!

Подвійне сліпе дослідження 2016 р. показало, що люди, які вживали напій, що містить 200 мг L-теаніну, мали менш виражену реакцію на стрес і рівень кортизолу після виконання складного завдання, ніж ті, хто отримував плацебо (White D.J. et al., 2017).

Наразі L-теанін також доступний у формі дієтичних добавок, наприклад, у капсулах по 200 мг. Не слід перевищувати дозу L-теаніну 400 мг/добу без попередньої консультації з лікарем. Він може взаємодіяти з мідазоламом. Також не слід поєднувати L-теанін із седативними засобами.

Полівітаміни та мінерали

Полівітамінеральні комплекси, які містять широкий спектр вітамінів і мінералів, можуть принести користь людям з тривогою.

За результатами дослідження 2019 р. повідомлялося, що застосування засобу, до складу якого входили вітаміни групи В, вітамін С, кальцій, магній і цинк, значно знижувало рівень тривоги в осіб молодого віку (Chang Y.H. et al., 2019).

Дослідження 2018 р. продемонструвало, що полівітаміни можуть принести користь людям з такими розладами настрою, як тривога (Kimball S.M. et al., 2018).

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти містяться в таких продуктах, як риба та насіння льону. Вони відіграють важливу роль у забезпеченні здоров’я нервової системи. Організм не може виробляти ці жири, тому людині необхідно отримувати їх з раціоном.

У систематичному огляді та метааналізі 2018 р. розглядали результати 19 клінічних досліджень і дійшли висновку, що додатковий прийом омега-3 жирних кислот, таких як риб’ячий жир, може бути корисним для людей з тривогою (Kuan-Pin Su et al., 2018).

Оглядове дослідження 2018 р. показало, що низьке споживання омега-3 жирних кислот може підвищити ризик розвитку тривоги та депресії, а їх додатковий прийом може допомогти запобігти розвитку або полегшити перебіг цих захворювань (Larrieu T. et al., 2018).

Омега-3 жирні кислоти можуть впливати на ефективність засобів для розрідження крові. Пацієнтам варто проконсультуватися з лікарем, перш ніж починати додатковий прийом омега-3 жирних кислот, якщо у них наявні захворювання або вони приймають будь-які лікарські засоби.

Корінь валеріани

Люди використовували валеріану у якості ліків протягом тисяч років. У подвійному сліпому дослідженні 2017 р. порівнювали вплив валеріани та плацебо на 48 жінок у період постменопаузи (Kazemian A. et al., 2017). Зазначається, що ті, хто приймав валеріану, повідомляли про нижчий рівень тривоги та депресії.

Варто пам’ятати, що застосування валеріани може мати негативні наслідки, якщо приймати її разом із заспокійливими та протитривожними препаратами, такими як бензодіазепіни.

Ромашка

Ромашку лікарську вже протягом тисячоліть широко використовують у медицині завдяки її заспокійливій дії. Деякі попередні дослідження показали, що ромашка лікарська може бути корисною для пацієнтів з генералізованим тривожним розладом.

За результатами дослідження 2016 р. повідомляли, що у пацієнтів, які приймали екстракт ромашки протягом 8 тиж, відмічали зменшення вираженості симптомів генералізованого тривожного розладу (Keefe J.R. et al., 2016). Його ефект можна порівняти з дією препарату проти тривоги. Учасники приймали 1500 мг екстракту ромашки на добу.

Рандомізоване дослідження 2016 р. показало, що у пацієнтів, які приймали 500 мг екстракту ромашки 3 рази на добу, відмічали зменшення вираженості симптомів генералізованого тривожного розладу, порівняно з тими, хто приймав плацебо (Mao J.J. et al., 2016).

Лаванда

Деякі люди вважають аромат лаванди розслаблювальним. Дані свідчать про те, що запах цієї рослини може полегшити тривогу.

Дослідження 2017 р. показало, що пацієнти, які вдавалися до ароматерапії із застосуванням лаванди перед операцією, відчували меншу тривожність, ніж ті, хто цього не робив (Wotman M. et al., 2017).

Пацієнти можуть вдихати ефірну олію лаванди за допомогою дифузора. Вони також можуть наносити її на шкіру після розведення олією-носієм, такою як оливкова або кокосова олія.

Лаванда може підсилювати дію деяких лікарських засобів, включаючи антидепресанти, седативні засоби та препарати від тривоги.

Меліса

Меліса є популярним заспокійливим засобом.

Дослідження 2016 р. показало, що чай з меліси лікарської полегшує симптоми тривоги та покращує якість сну у людей, які перенесли опіки (Chehroudi S. et al., 2016).

У дослідженні 2019 р. вивчали вплив меліси на рівень тривожності пацієнтів, які нещодавно перенесли операцію із шунтування серця (Soltanpour A. et al., 2019). У тих, хто приймав капсули, що містять 1,5 г сушеної меліси на добу, відмічали нижчий рівень тривоги, ніж у тих, хто приймав плацебо.

Варто враховувати, що меліса може взаємодіяти з седативними засобами.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

за матеріалами www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.medicalnewstoday.com, www.adaa.org, www.nccih.nih.gov

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті