Здоров’я жінки 50+: що потрібно знати про менопаузу

18 Листопада 2022 11:39 Поділитися

Ми вступаємо в різні періоди нашого життя, наче немовлята, не маючи за плечима ніякого досвіду, скільки б нам не було років.

Франсуа Ларошфуко

18 жовтня відзначають Міжнародний день менопаузи з метою привернення уваги до жіночого здоров’я в період менопаузи.

Жінки по-різному сприймають цю подію. Хтось може ставитися до неї як до нового етапу життя, коли не потрібно перейматися через ризик завагітніти, щомісяця очікувати на менструацію. Разом з тим ця нова «сходинка» в житті може супроводжуватися симптомами, що приносять певний дискомфорт. Тож, важливо готуватися до цього переходу та мати гарний медичний супровід.

Менопауза — етап у житті жінки, що знаменує закінчення репродуктивного віку у зв’язку зі зниженням функцій яєчників. Після настання менопаузи не можна завагітніти, за винятком рідкісних випадків, коли застосовуються спеціальні методи лікування безпліддя.

Менопаузі, як правило, передує пременопауза. У період переходу до менопаузи у жінок можуть спостерігатися зміни в менструальних циклах, припливи або інші симптоми, яєчники починають виробляти менше естрогену та прогестерону. Зазвичай цей період триває близько 7 років.

Вважається, що менопауза настає, коли менструації не було протягом 12 міс. Зазвичай це відбувається у віці 45–55 років. Іноді менопауза може настати раніше, наприклад, якщо жінка перенесла операцію з видалення яєчників (овариектомія) або матки (гістеректомія), лікування з приводу онкопатології (наприклад хіміотерапію) або внаслідок генетичних факторів.

Після менопаузи жінки вступають у постменопаузу. У цей період вони можуть бути більш вразливими до хвороб серцево-судинної системи та остеопорозу. Тож, важливо дотримуватися здорового харчування, бути активними і стежити за тим, щоб організм отримував достатню кількість кальцію для оптимального здоров’я кісток.

Симптоми менопаузи

Перехід до менопаузи впливає на кожну жінку по-різному. Тіло починає використовувати енергію іншим чином, жирові клітини змінюються, внаслідок чого легше набирати масу тіла. Можуть проявлятися зміни у здоров’ї кісток або серця, формі тіла або фізичних функціях.

Багато жінок відчувають легкі симптоми, на які можна вплинути, змінивши спосіб життя. Але в деяких випадках симптоми можуть бути більш серйозними, суттєво впливати на повсякденне життя та потребувати спеціальної терапії.

Розрізняють симптоми:

  • пов’язані з менструальним циклом. Першою ознакою пременопаузи зазвичай, але не завжди, є зміна нормального циклу менструацій, наприклад, вони стають нерегулярними. Згодом місячні припиняються зовсім;
  • пов’язані з ментальним здоров’ям. Перепади настрою, тривога, проблеми з пам’яттю або концентрацією;
  • фізичні прояви. Припливи (раптове відчуття жару в ділянці обличчя, шиї, грудної клітки), порушення сну (можуть бути наслідком нічного потовиділення, через проблеми зі сном людина може почуватися втомленою і дратівливою протягом дня), серцебиття (серцебиття раптово стає більш помітним), головний біль та мігрень, біль у м’язах і суглобах, зміна форми тіла, збільшення маси тіла, зміни з боку шкіри (включаючи сухість та свербіж), зниження лібідо, сухість слизових оболонок статевих органів, рецидивні інфекції сечовивідних шляхів.

Що можна зробити?

Певні заходи можуть допомогти полегшити симптоми менопаузи. Зокрема, кращому самопочуттю можуть сприяти правильне харчування та фізичні вправи. Якщо є проблеми з перепадами настрою, можна спробувати зайнятися діяльністю, що розслабляє, або спортом. Також не завадить більше відпочивати. Впоратися з відчуттям тривоги, порушенням сну може допомогти когнітивно-поведінкова терапія. Для полегшення симптомів припливів доцільно уникати стресу та потенційних тригерів, таких як гостра їжа, кофеїн, гарячі напої, куріння та алкоголь. Проявом припливів дуже сильної інтенсивності є нічне підвищене потовиділення. Можна вдягати легкий одяг, зберігати прохолоду в спальні вночі, користуватися вентилятором, випивати холодний напій перед сном тощо. Для боротьби із сухістю слизових оболонок статевих органів є вагінальні зволожувачі або лубриканти. Зберегти кістки здоровими допоможуть регулярні заняття спортом, здоровий раціон харчування з великою кількістю фруктів та овочів, продуктів, що містять багато кальцію. Також дуже важливо отримувати вітамін D.

Лікування

Основним медикаментозним методом для зменшення вираженості симптомів менопаузи та пременопаузи є замісна гормональна терапія (ЗГТ), яка застосовується для усунення гормонального дисбалансу. Щоб захистити слизову оболонку матки від впливу естрогену, потрібно приймати також і прогестерон. Прийом естрогену і прогестерону називається комбінованою ЗГТ. Заміщення нестачі гормонів може відбуватися за рахунок відповідних препаратів у формі таблеток, спрею, гелю, шкірного пластиру, імпланту. Для підвищення лібідо може застосовуватися терапія тестостероном (гель або крем). Це може допомогти покращити сексуальний потяг, настрій і рівень енергії.

ЗГТ може сприяти зменшенню вираженості більшості симптомів менопаузи та пременопаузи, включаючи припливи, проблеми з концентрацією, біль у суглобах, перепади настрою та сухість слизових оболонок статевих органів.

Не забувайте дбати про своє здоров’я і комфорт у будь-якому віці.

За матеріалами www.nia.nih.gov; www.nhs.uk; www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті