Споживання антибіотиків у Європі досягло рекордно низького рівня

21 Листопада 2022 9:46 Поділитися

18 листопада відзначають Європейський день поширення інформації про антибіотики (European Antibiotic Awareness Day — EAAD). Це — щорічна європейська ініціатива охорони здоров’я, спрямована на підтримку та сприяння розумному застосуванню антибіотиків. Пріоритетним вважають підвищення обізнаності про ризик розвитку антимікробної резистентності як глобальної загрози громадському здоров’ю. За останніми даними:

  • 35 тис. європейців щорічно помирають від інфекцій, стійких до антибіотиків;
  • стійкість до антимікробних препаратів спричиняє 1,5 млрд євро додаткових витрат на охорону здоров’я та зниження продуктивності в ЄС;
  • існує тривожна нестача знань про антибіотики, наприклад, кожен другий досі вважає, що антибіотики ефективні проти вірусів.

Щоб відзначити цьогорічний EAAD, Європейське агентство з лікарcьких засобів (European Medicines Agency — EMA) запустило кампанію в соціальних мережах, щоб підкреслити важливість обережного застосування антибіотиків. Зокрема, у переддень EAAD 2022 EMA опубліковано оновлений набір інформаційних карток про антимікробну стійкість. Ці картки містять інформацію для пацієнтів, медичних працівників, ветеринарів, фермерів, керівників громадської охорони здоров’я та персоналу фармацевтичної промисловості.

У ці дні з’явилося також оголошення Європейської комісії про те, що застосування антибіотиків досягло рекордно низького рівня у 2021 р. Опитування Євробарометра (Eurobarometer) щодо застосування та сприйняття антибіотиків у ЄС показало, що лише 23% європейців приймали пероральні антибіотики протягом того року, що є найнижчим показником з 2009 р. Проте застосування сильно відрізнялося в країнах-членах: від 15% у Швеції та Німеччині до 42% на Мальті. Більше того, багато європейців все ще приймають антибіотики безпідставно. Це включає їх прийом:

  • з приводу інфекції, спричиненої вірусом (наприклад COVID-19, грип, гострі респіраторні захворювання);
  • перед отриманням результатів тесту на підтвердження бактеріальної інфекції, наприклад пневмонії або бронхіту.

У рамках Європейського нагляду за споживанням ветеринарних антимікробних препаратів (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption — ESVAC) опубліковано річний звіт, згідно з яким у 2011–2021 рр. продаж антибіотиків для тварин скоротився майже вдвічі. Так, з 2011 р. європейські країни суттєво скоротили продаж ветеринарних антибіотиків. Згідно з даними з 25 країн загальні обсяги продажу ветеринарних антибіотиків за цей період зменшилися на 47%, досягнувши найнижчого значення, про яке будь-коли повідомлялося.

Продаж антибіотиків тих класів, які вважаються критично важливими в людській медицині, також помітно знизився в період 2011–2021 рр. і становив лише 5,5% від загальних обсягів продажу у 2021 р. Зокрема, продаж цефалоспоринів ІІІ і IV покоління знизився на 38%, поліміксинів — на 80%, фторхінолонів — на 14%, а інших хінолонів — на 83%. Ці антибіотики слід застосовувати обережно та відповідально, щоб зберегти їх ефективність і пом’якшити потенційний ризик для здоров’я населення, як зазначено в класифікації Спеціальної експертної групи з антимікробних засобів (Antimicrobial Advice ad hoc Expert Group — AMEG).

EMA підтримує план дій Європейської комісії «Єдине здоров’я» проти антимікробної резистентності, опублікований 29 червня 2017 р. Європейська комісія також опублікувала рекомендації ЄС щодо розумного застосування антимікробних препаратів для здоров’я людини, а також рекомендації щодо обережного використання антимікробних засобів у ветеринарній медицині у 2015 р. Для отримання додаткової інформації про роль EMA у глобальній відповіді на стійкість до антимікробних препаратів пропонують відвідати спеціальний сайт.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті