Комітет заслухав результати аудиту ефективності використання коштів дитячою лікарнею «Охматдит»

05 Грудня 2022 12:07 Поділитися

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 2 грудня, народні депутати заслухали результати аудиту ефективності використання коштів Національною спеціалізованою дитячою лікарнею «Охматдит».

Член Рахункової палати Василь Невідомий зазначив, що у 2019–2022 рр. на здійснення діяльності «Охматдиту» було спрямовано 6 млрд грн. У цілому обсяги фінансування і кошти, які були виділені з бюджету, загалом забезпечили надання дітям високоспеціалізованої, лікарняно-діагностичної та консультативної допомоги. Однак, за його словами, відсутність цілей, завдань і пріоритетних напрямків розвитку суттєво позначилася на ефективності діяльності закладу.

«Стратегічний план розвитку лікарні на той період не було затверджено. Новий механізм фінансування за Програмою медичних гарантій не впроваджено та не визначено переліку послуг, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно. Не затверджено також табелі матеріально-технічного оснащення для нових відділень лікарні. Не актуалізовано нормативи обладнання у відділеннях», — зазначив В. Невідомий.

Член Рахункової палати звернув увагу на те, що понад 57% бюджетних коштів спрямовано на лікувальну діяльність: проліковано майже 50 тис. пацієнтів, у тому числі вивезених із зон бойових дій, проведено понад 26 тис. операцій, з яких 64 — з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Щодо основних проблем матеріально-технічної бази:

  • 6 із 9 основних клінічних будівель зношені;
  • необхідність проведення ремонтних робіт на понад 1300 квадратних метрів;
  • вичерпаний ресурс 4754 одиниць обладнання;
  • не створено належних умов перебування персоналу і пацієнтів в укриттях;
  • внаслідок бойових дій у березні 2022 р. частково пошкоджено 6 будівель лікарні.

Також будівництво нового сучасного лікувально-діагностичного комплексу, на яке загалом спрямовано 4,3 млрд грн, не завершено. Причини — зміна керівників закладу, неефективність роботи будівельної організації, декілька переглядів проєкту будівництва. За підсумками обговорення народні депутати рекомендували взяти до уваги надану Рахунковою палатою інформацію.

За матеріалами facebook.com/committeehealth

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті