Фармринок закінчує рік на позитивній ноті – UDT 06/01/2023

06 Січня 2023 2:00 Поділитися
Минув важкий для всієї України 2022 р. Понад 10 міс український народ героїчно протистоїть агресору.  Наразі населення, бізнес та держава підлаштувалися до умов воєнного стану та продовжують працювати для наближення нашої перемоги. Втім, незважаючи на складні умови, ринок завершує рік на позитивній ноті, демонструючи позитивну динаміку розвитку у грудні 2022 р. Однак війна продовжує чинити суттєвий вплив на розвиток економіки країни та фармацевтичного ринку, як її частини. Окрім зниження економіки та доходів населення, серед ключових факторів впливу на фармацевтичний ринок експерти виділяють міграцію населення за кордон та втрату значної кількості аптек на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій. Ще одним немалозначущим фактором є міжнародна медична гуманітарна допомога. У цій публікації представлено поденну динаміку розвит­ку роздрібного ринку лікарських засобів та медичних виробів в умовах війни. Під час підготовки матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

 Загальні тенденції ринку

З початком повномасштабної війни роздрібний продаж лікарських засобів почав знижуватися і продовжує цю тенденцію дотепер. Спад розпочався з березня 2022 р., втім вже з травня темпи зниження почали сповільнюватися і, за підсумками вересня, темпи зниження у грошовому вираженні склали 9%.  У жовтні 2022 р. темпи спаду пришвидшилися до 19%, що пов’язано із високою базою порівняння минулого року, адже в цей період минулого року в Україні фіксувалася чергова хвиля захворюваності на COVID-19 і відповідно обсяги продажу ліків суттєво зростали. За даними листопада 2022 р. темпи зниження обсягів аптечного продажу ліків становлять 10%. За попередніми даними грудня 2022 р. обсяги аптечного продажу ліків перевищили показники грудня 2021 р. на 6%. Тобто наприкінці року ринок вийшов із занепаду. Загалом за підсумками 2022 р. (враховуючи попередні дані за грудень 2022 р.) темпи зниження становлять 6,2%.

Потижнева динаміка також свідчить, що після закінчення періоду підвищеного споживання ліків, внаслідок хвилі захворюваності на COVID-19 минулого року, знов намітилися тенденція щодо сповільнення темпів зниження, які поступово наближаються до минулорічних показників. А в останні 5 тижнів року обсяги аптечного продажу ліків перейшли у позитивну площину. При цьому варто відзначити, що значний вплив на розвиток ринку у грошовому вимірі чинять інфляційні процеси в країні, оскільки у натуральному вираженні показники динаміки роздрібного ринку залишаються негативними, хоча темпи зниження обсягів аптечного продажу сповільнюються (рис. 1).

Рис. 1 Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 52-го тижня 2022 р.

Поденна динаміка аптечного продажу також свідчить про збільшення обсягів аптечного продажу в останні тижні в грошовому вираженні. В останні дні ринок також демонструє позитивну динаміку. Так за останні 7 днів в середньому фіксується зростання обсягів продажу у грошовому вираженні на 20%, у натуральному вираженні ринок все ще не вийшов на позитивні показники і темпи зниженні складають 9% (рис. 2). Загалом в останні дні обсяги продажу наближені до минулорічних показників. Високі темпи зростання 31.12.2022 р. пов’язані із святковими днями та низькою базою порівняння минулого року.

Рис. 2 Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 31.12.2022 р.

Структура споживання

Щодо структури споживання лікарських засобів слід відзначити, що наприкінці липня 2022 р. зафіксоване значне збільшення частки антибіотиків у загальній структурі аптечного продажу, що пов’язано із запровадженням відпуску цих препаратів виключно за рецептом лікаря із серпня 2022 р., і населення робило запаси цих препаратів. Однак із введенням їх рецептурного відпуску з 1.08.2022 р. обсяги споживання суттєво зменшилися. На фоні похолодання та сезону гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) відзначається тенденція до збільшення частки анальгетиків як у грошовому, так і в натуральному вираженні, а також препаратів для лікування захворювань порожнини носа та протизастудних засобів (рис. 3).

Рис. 3 Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-6)** у грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 31.12.2022 р.

Інфляція та ціни

Як уже зазначалося, одним із факторів зростання обсягів аптечного продажу ліків у грошовому вираженні є високий рівень інфляції. З початком війни зростання індексу споживчих цін прискорилося та продовжується. Черговим поштовхом до зростання інфляції стала зміна Національним банком України з 21 липня 2022 р. офіційного курсу гривні до долара США на 25% — з 29,25 до 36,57 грн/дол. США. Загальний показник інфляції в країні у січні — листопаді 2022 р., за даними Державної служби статистики України, становить 19,6%, а у листопаді — 26,5%. Щодо зростання цін на ліки слід зазначити, що, за даними «Proxima Research» за січень — листопад 2022 р., загальний показник інфляції становить 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у листопаді — 27,1%. Тобто з початку року фактично зростання цін на ліки менше, ніж загальний рівень інфляції в країні. А більш високі темпи підвищення цін в останні місяці здебільшого зумовлені низьким рівнем інфляції минулого року, коли зростання цін на ліки було значно меншим за загальний показник інфляції в країні.

Якщо ж розглянути динаміку цін на топ-10 торгових назв лікарських засобів (stock keeping unit — SKU) за обсягами аптечного продажу в грошовому вираженні, то з 24.02.2022 р. середнє зростання ціни станом на 31.12.2022 р.* порівняно з до­воєнним періодом (ціною на 01.02.2022 р.) становить 27% (рис. 4).

Рис. 4 Динаміка цін на топ-10 SKU** за обсягами продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 31.12.2022 р.

Аналізуючи тенденцію зміни вартості для топ-10 SKU, можна відзначити, що з початку війни і до середини березня фіксувалося поступове підвищення вартості ліків. У подальшому ціни відносно стабілізувалися, і за більшістю позицій відмічено навіть їх зниження. Однак з другої половини травня вартість окремих позицій лікарських засобів знову почала дещо підвищуватися. А зі зміною офіційного курсу гривні до долара США зростання цін на ліки пришвидшилося, оскільки вони мають значну імпортну складову. Однак слід зазначити, що наразі інфляційні процеси загальмувалися і подальшого зростання цін не фіксується. Загалом за підсумками 2022 р. (враховуючи попередні дані за грудень 2022 р.) інфляція на ринку лікарських засобів склала 19% (рис. 5).

Рис. 5 Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го до 52-го тижня 2022 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

*Попередні дані.

**Сортування за обсягами продажу з 24.02.2022 р.

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті