Програму «Доступні ліки» наступного року буде розширено 3 новими напрямками

12 Грудня 2022 12:13 Поділитися

Попри війну програма реімбурсації розширюється. Цього року кількість торгових назв ліків, що відшкодовуються, збільшилася з 401 до 435. Препарати безоплатно або з доплатою отримали понад 1,5 млн українців. Про це йшлося в ході форуму «Реімбурсація під час війни. Стійкість та розвиток», який відбувся 9 грудня. Головна тема форуму цього року — виклики війни і перспективи розвитку.

Аптеки змогли відновити свою роботу в лічені місяці. У березні 2435 аптечних закладів відпускали інсуліни за програмою реімбурсації. Це 78,2% порівняно із січнем — лютим. А вже з серпня — 3192, що більше, ніж було на початку року.

«Програма реімбурсації й аптечний бізнес показали стійкість у надскладних умовах. Війна не завадила нам розширювати програму реімбурсації та виплачувати кошти за відпущені препарати. А аптеки змогли попри складнощі з логістикою, деякі навіть попри окупацію, продовжувати працювати з нами. Завдяки цьому українці отримують життєво необхідні ліки. Програма реімбурсації продемонструвала, що державно-приватне партнерство можливе навіть у воєнних умовах. Дякуємо всім партнерам, які залишаються з нами», — зазначила голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак.

Лікарі на тимчасово окупованих територіях продовжують виписувати рецепти для пацієнтів дистанційно. Наприклад, з 24 лютого 93 погашених рецепти на ліки в аптеках України — виписані в тимчасово окупованій Новій Каховці. З них 6 — у листопаді. Середня відстань до місця погашення рецепта — 337 км.

Усього з початку повномасштабної війни понад 1,5 млн українців отримали ліки за програмою реімбурсації, зокрема:

  • препарати, що застосовуються при серцево-судинних захворюваннях — 1,08 млн;
  • ліки для профілактики інфарктів та інсультів — 566 тис.;
  • препарати, що застосовуються при цукровому діабеті II типу — 395,5 тис.;
  • інсулін безоплатний або з доплатою — 182,4 тис.;
  • ліки, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів — 72,8 тис.;
  • препарати, які призначають при нецукровому діабеті — 1,7 тис.
  • лікарські засоби, що застосовуються при розладах поведінки і психіки та епілепсії — 19,7 тис.

З 1 листопада програму реімбурсації було розширено двома новими напрямами — «Хронічне обструктивне захворювання легень» та «Хвороба Паркінсона».

За відпущені препарати НСЗУ виплатила понад 2 млрд грн. З них приватним закладам — 1,6 млрд грн, комунальним закладам — 327 млн грн, фізичним особам — підприємцям — 74,8 млн грн.

У 2023 р. до програми реімбурсації увійдуть 3 нові напрями:

  • тест-смужки для інсулінозалежних;
  • імуносупресивні препарати;
  • знеболювальні препарати для паліативних хворих.

У форумі також взяли участь перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, директорка проєкту USAID SAFEMed Ребека Коулер, заступниця директора управління охорони здоров’я USAID Мішель Шаан.

За матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті