Моніторинг цін на ліки, які підлягають реімбурсації: звітує Держпродспоживслужба Харківщини

Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) в Харківській обл. продовжує проводити моніторинг застосування державних регульованих цін на ліки, які беруть участь в урядовій програмі реімбурсації «Доступні ліки».

Зокрема, проводиться аналіз розміру граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розмірів застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на ліки, які увійшли до програми реімбурсації.

Як повідомляє Держпродспоживслужба, за листопад:

  • опрацьовано інформацію від 321 аптечного закладу;
  • проаналізовано понад 39,2 тис. цін на ліки щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Відповідно до отриманих результатів щодо опрацювання інформації, порушень державної дисципліни цін не встановлено.

Разом з тим Держпродспоживслужба нагадує, що постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» встановлені:

  • граничні постачальницько-збутові надбавки на ліки (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації, в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;
  • граничні постачальницько-збутові надбавки на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації, в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Крім того, МОЗ України наказом від 27.10.2022 р. № 1931 затверджено з 31 жовтня поточного року нову редакцію Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 20 жовтня 2022 р.

За недотримання процедури формування, встановлення та застосування роздрібних цін на ліки, вартість яких підлягає реімбурсації, передбачені адміністративно-господарські санкції відповідно до ст. 20 Закону України «Про ціни й ціноутворення».

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті