Більше 200 тис. цін на ліки проаналізували фахівці Держпродспоживслужби за 11 міс 2022 р.

23 Грудня 2022 12:47 Поділитися

Головне управління Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) в Полтавській обл. звітує про виконану протягом року роботу стосовно моніторингу формування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки».

Контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, роздрібних цін, а також граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету, здійснюється шляхом аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів.

Відтак, за 11 міс 2022 р. працівники відділу контролю за регульованими цінами Головного управління проаналізували 244 тис. цін на ліки на предмет дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Держпродспоживслужба підкреслює, що кожного місяця опрацьовується інформація від 137–230 аптечних закладів.

«За результатами аналізу отриманої інформації встановлено порушення діючого законодавства з ціноутворення у 2 суб’єктів господарювання, а саме завищення ними граничного розміру торговельної надбавки. Відповідно до рекомендацій Головного управління аптечними закладами усунуто виявлені порушення з ціноутворення.

Також проведена робота, спрямована на забезпечення контролю за правильністю формування та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадкам порушень державної дисципліни щодо цін на ліки», — йдеться в повідомленні.

Держпродспоживслужба в Полтавській обл. нагадує споживачам: наразі діє державне регулювання цін на лікарські засоби шляхом встановлення граничної постачальницько-збутової надбавки в розмірі 10%, що додається до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничної торговельної (роздрібної) надбавки в розмірі 15%, що нараховується до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Міністерство охорони здоров’я України, зі свого боку, з урахуванням затверджених розмірів надбавок встановлює фіксовані оптово-відпускні та роздрібні ціни в реєстрах лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті