Польський сейм розгляне питання про призначення вакцини фармацевтом

04 Січня 2023 10:08 Поділитися

На наступному засіданні Сейму 12 січня — як анонсував міністр охорони здоров’я Польщі, — депутати обговорюватимуть тему щеплення проти грипу в аптеках і повноваження фармацевтів їх призначати. «Ми хочемо розглянути й обговорити це разом з Комітетом охорони здоров’я і запропонувати поправку, що надає таку можливість, — зазначив Адам Нєдзельський (Adam Niedzielski) в інтерв’ю виданню «Rzeczpospolita».

Наразі щоб отримати у Польщі протигрипозне щеплення, треба записатися на прийом до лікаря, який випише рецепт, піти в аптеку, щоб купити вакцину, а потім вже вирішити, де щепитися — у лікаря чи в аптеці. Адже в листопаді 2021 р. для цього з’явилися правові підстави, і підготовлені фармацевти почали робити протигрипозні щеплення.

На відміну від сезону 2021/2022 рр., коли вакцини надходили з Державного агентства стратегічних резервів (Rządową Agencję Rezerw Strategicznych), їх доводиться купувати, і лише особи віком від 75 років і вагітні отримують вакцини за рецептом безкоштовно. Пацієнтам зі зниженим імунітетом, а також особам віком до 18 та 65–74 років відшкодовують половину вартості вакцини.

Ніхто з пацієнтів не сплачує за саму послугу. Так, оплату введення вакцини здійснює Народний фонд здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ). За кожне щеплення від грипу медичний заклад та аптека отримують 21,83 злотих (169 грн, на 5 злотих більше, ніж минулого сезону). Вакцинація вважається завершеною після заповнення електронної карти щеплень.

«Поки у нас були повністю відшкодовані щеплення проти грипу, можна було проводити щеплення за однією схемою — без розмежування, до якої групи відшкодування належить пацієнт. Зараз є групи пацієнтів, які мають підвищену реімбурсацію, і групи, які практично не мають реімбурсації, — пояснив А. Нідзельский. — Фармацевти не мають права виписувати рецепти на щеплення (тож немає механізму призначати відшкодування — прим. ред.), і ми хочемо якнайшвидше це змінити, — наголосив міністр в інтерв’ю «Rzeczpospolita».

За матеріалами www.rp.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті