Хто призначає щеплення від грипу? Ця проблема турбує польських фармацевтів

26 Серпня 2022 11:51 Поділитися

На початку 2022 р. у Польщі з’явилася нормативна база щодо проведення в аптеках деяких лабораторних аналізів. Наразі вона доповнена наказом міністра охорони здоров’я «Щодо підвищення кваліфікації для фармацевтів» (w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla farmaceutów). Ним визначено, зокрема, умови для участі в навчанні та перераховано аналізи — усього 5 пунктів.

Які аналізи можна здати в аптеці?

Курси підвищення кваліфікації присвячені, зокрема, дослідженню в аптеці основних життєво важливих параметрів:

  • артеріального тиску, пульсу та сатурації крові;
  • маси тіла, росту та обхвату талії, а також розрахунок індексу маси тіла та співвідношення обхвату талії і стегон;
  • тест на рівень глюкози в крові,
  • ліпідна панель (холестерин, фракції ліпопротеїнів високої щільності, ліпопротеїнів низької щільності та тригліцериди);
  • тести на виявлення грипу, концентрації С-реактивного білка, антигенів стрептококу групи А, хелікобактер пілорі.

Умови проходження навчання

До проходження курсів допускають спеціалістів, що мають право на роботу за професією фармацевта (Prawo wykonywania zawodu farmaceuty) та вже працювали за спеціальністю щонайменше 12 міс.

Пункт щодо необхідності мати як мінімум один рік досвіду роботи в аптеці вже зазнав критики з боку Асоціації франчайзингових аптек (Związku Aptek Franczyzowych — ZAF). На думку ZAF, кожен фармацевт з правом на практику, незалежно від стажу роботи, повинен мати право на підвищення кваліфікації. Роблячи ще один крок уперед, асоціація вважає за необхідне проводити відповідне навчання в рамках звичайного професійного університетського курсу. Тому ZAF просить створити юридичну основу для проходження студентами-фармацевтами навчання за змістом курсів підвищення кваліфікації.

Інші теми курсів

Які ще проблеми охоплюють курси підвищення кваліфікації? Окрім діагностичних досліджень, фармацевти будуть навчатися:

  • проведенню кваліфікаційного обстеження з метою виключення протипоказань до вакцинації проти COVID-19 та виконання цього щеплення;
  • проведенню кваліфікаційного обстеження з метою виключення протипоказань до щеплень, на яке фармацевт має право на підставі закону про запобігання та боротьбу з інфекційними захворюваннями (o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób
  • zakaźnych u ludzi) від 5 грудня 2008 р.

Так, згідно зі ст. 19 (п. 5а) цього закону обстеження пацієнтів перед щепленням проти грипу може виконувати не лише лікар, але й фармацевт, фельдшер, стоматолог, медична сестра, акушер, фізіотерапевт та лаборант.

Незрозумілою є тільки причина відсутності серед тем проведення вакцинації проти грипу. Адже в листопаді 2021 р. для цього з’явилися правові підстави, і підготовлені фармацевти почали робити ці щеплення. Кількість аптечних пунктів вакцинації у країні досягла 2 тис., кваліфікованих фармацевтів — понад 9 тис.

У планах — розширення компетенцій щодо щеплень

Наразі провінційні відділення Народного фонду здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) приймають заявки від медичних закладів і аптек, які бажають робити щеплення проти грипу. В електронному вигляді їх можна подати до 30 вересня 2022 р. Оплату введення вакцини здійснюватиме NFZ. За кожне щеплення від грипу медичний заклад та аптека отримуватимуть 21,83 злотих (169 грн, на 5 злотих більше, ніж у минулому сезоні). Вакцинація вважається завершеною після заповнення електронної карти щеплень.

Ніхто з пацієнтів не платитиме за саму послугу. Проте на відміну від минулорічного сезону, коли вакцини надходили з Державного агентства стратегічних резервів (Rządową Agencję Rezerw Strategicznych), їх доведеться купувати. У той же час людям віком від 75 років і вагітним надаватимуть вакцини за рецептом безкоштовно. Половину вартості відшкодовуватимуть пацієнтам зі зниженим імунітетом, віком до 18 та від 65 років (таблиця).

Таблиця. Вакцини та умови їх реімбурсації у певних груп населення у сезоні 2022/2023 рр. (szczepienia.pzh.gov.pl)
Вакцина Відшкодування 100% Відшкодування 50% Сума співоплати на рівні 50%/роздрібна ціна
VaxigripTetra (інактивована 4-валентна) Вагітні та особи віком від 75 років Діти віком від 6 міс до 18 років

Особи від 75 років

Дорослі (18–65 років) з певними хворобами

25,95 зл./51,90 зл.
Influvac Tetra (інактивована 4-валентна) Вагітні Дорослі (18–65 років) з певними хворобами 25,78 зл./51,56 зл.
Fluenz Tetra (жива інтраназальна) Діти віком 2–18 років 47,12 зл./94,23 зл.

Для повноцінного залучення аптечних пунктів щеплень залишився важливий крок — офіційно визначити, що фармацевт може призначити вакцину від грипу, інакше шлях пацієнта буде дуже складним. Щоб отримати щеплення, треба буде записатися на прийом до лікаря, який випише рецепт, піти в аптеку, щоб купити вакцину, а потім вже вирішити, де щепитися — в аптеці чи у лікаря. Минулого сезону фармацевти кваліфікували хворого на щеплення і могли його провести відразу — навіщо міністерству забороняти це в наступному сезоні, а головне — подовжувати хворому шлях? Експерти закликають спростити цей підхід, як це вже роблять в інших країнах Європи.

Виробники запевняють, що на сьогодні ними забезпечено близько 2 млн вакцин проти грипу. Вони також додали, що постачання будуть систематичними і що навіть у разі підвищення інтересу до вакцин дефіциту в них не буде, — запевнив заступник міністра Мацей Мілковский (Maciej Miłkowski), виступаючи на пресконференції 9 серпня.

Вища фармацевтична палата (Naczelna Izba Aptekarska — NIA) навіть йде далі. Орган самоврядування підкреслює, що вакцинація проти пневмококу також може проводитися в аптеках підготовленими фармацевтами. Міністерство підтримує цю пропозицію та розробляє нормативну базу.

За матеріалами sip.lex.pl; www.prawo.pl; szczepienia.pzh.gov.pl; natemat.pl; aptekarski.com; www.nfz.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті