У пілотному режимі запущено систему обліку лікарських засобів е-Stock

03 Січня 2023 11:45 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України разом із ДП «Медичні закупівлі України» запустили «пілот» системи обліку ліків та медичних виробів e-Stock.

Головний споживач функціоналу — заклади охорони здоров’я. Через систему e-Stock вони подаватимуть запити щодо необхідних ліків та медичних виробів, які закуповуватимуться за державний кошт. Це дозволить оптимізувати процес збору потреби, зробити його якіснішим та більш системним.

На першому етапі запрацювали модулі збору запитів та управління користувачами.

Мета «пілоту» — протестувати та у разі необхідності доопрацювати функціонал збору необхідних ліків та медичних виробів, аби в подальшому він покривав усі медичні товари, які закуповуватиме Україна для пацієнтів.

«Щороку Україна виділяє значні кошти на закупівлю ліків, однак пацієнти не завжди мають інформацію про їх доступність. З іншого боку, відсутність інтегрованої системи, яка б дозволяла відстеження, оцінку закупівель, розподіл та облік ліків призводить до прогалин при плануванні. Тож метою впровадження e-Stock є покращання управління запасами лікарських засобів та медичних виробів. Безпосередньо для пацієнтів — це доступність інформації про ліки», — прокоментувала заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

«Раніше потреба в медичних товарах, які має закупити держава для українців, збиралася у більшості випадків на рівні області. Якісь товари закуповувало ДП «Медичні закупівлі України», інші — міжнародні спеціалізовані організації. Не вистачало рішення, яке б агрегувало усі ці дані на рівні користувача лікарні та стандартизувало збір потреб незалежно від того, хто є закупівельником конкретного напряму. Функціонал збору потреби e-Stock вирішує цю проблему. Він дасть можливість бачити загальну картину та якісніше планувати закупівельний процес», — пояснила заступник генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» з розвитку ІТ-технологій Альона Жужа.

Загалом до кінця 2023 р. планується завершити увесь функціонал: модулі закупівель, логістики, обліку залишків та публічних даних.

Нагадаємо, що e-Stock збиратиме повний цикл даних про обіг медичних товарів. У системі агрегуватиметься інформація про потреби, доставку, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо.

162 заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій вже підключені до системи та подаватимуть відомості про потреби в медичних товарах на 2023 р. через e-Stock за напрямами «доросла онкологія», «ендопротези і набори для трансплантації».

За матеріалами medzakupivli.com/uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті