Зіновій Митник: охорона здоров’я реформуватиметься у 3 етапи

20 Грудня 2010 12:15 Поділитися

Нагальним завданням нинішнього уряду є реформування, фактично — створення нової системи охорони здоров’я. Про це повідомив Зіновій Митник, міністр охорони здоров’я України, під час проведення лекції для слухачів Інституту підвищення кваліфікації керівних кад­рів Національної академії державного управління при Президентові України.

«Варто зазначити, що питання реформування системи охорони здоров’я — надзвичайно актуальне для більшості європейських країн. У системі охорони здоров’я України протягом останніх 50 років не відбувалося суттєвих зрушень, за винятком фрагментарних — в обсягах фінансування та рівнях оплати праці медичних працівників. Кожні 10 років країни вносять зміни у власні моделі системи охорони здоров’я, — зазначив З. Митник. — Ситуа­ція в Україні призвела до того, що сьогодні стан охорони здоров’я не відповідає сучасним вимогам у жодному регіоні, навіть у столиці».

Головною метою соціального розвитку кожної держави є збереження здоров’я громадян, попередження виникнення хвороб та інвалідизації. Саме такий підхід покладено в основу стратегії державної політики щодо розвитку системи охорони здоров’я.

Основою політики у наступні роки має стати акцент на зміцнення фінансової та матеріально-технічної бази охорони здоров’я, а саме на забезпечення фінансування охорони здоров’я на рівні 7% ВВП та поетапне його збільшення до 10% (відповідно до Програми Президента «Україна для людей»).

Міністр наголосив, що у Програмі економічних реформ на 2010–2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» визначені шляхи та механізми реформ, а саме: структурна реорганізація галузі, розмежування медичної допомоги на первинному, вторинному та третинному рівнях; оптимізація ліжкового фонду.

Цією ж програмою визначено 3 основні етапи реформування галузі охорони здоров’я.

I етап (до 01.01.2011 р.):

  • прийняття Законів України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я»; «Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги»; «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування»;
  • створення адекватної системи управлінської вертикалі реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я;
  • централізація коштів для надання первинної медико-санітарної допомоги на рівні районних (міських у містах) бюджетів;
  • розроблення нормативно-правової бази для реформування галузі охорони здоров’я.

II етап (2011–2012 рр.):

  • реалізація у Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях пілотних проектів щодо реформування галузі охорони здоров’я;
  • розмежування рівнів надання медичної допомоги шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, госпітальних округів, високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я;
  • фінансування закладів первинного рівня надання медичної допомоги відповідно до подушного фінансового нормативу;
  • перехід від фінансування закладів вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги за предметною ознакою до глобального бюджету та оплати за послугу;
  • запровадження закупівлі медичних послуг.

III етап (2013–2014 рр.):

  • створення єдиного медичного простору;
  • створення агенції з експертизи якості медичної допомоги;
  • створення раціонального медичного маршруту пацієнта;
  • підготовка до запровадження загальнообов’язкового державного медичного страхування.

Здійснення реформ у бюджетній моделі охорони здоров’я дозволить підготувати умови для переходу до страхової моделі. Очікувані результати реформування: підвищення якості, доступності та забезпечення безперервності надання медико-санітарної допомоги населенню; зменшення потреби у стаціонарній, спеціалізованій амбулаторній та швидкій медичній допомозі; зміна ставлення і підвищення відповідальності владних структур за здоров’я населення, роботодавців та кожного окремого громадянина; покращання стану здоров’я населення.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті