Перше оновлення Priscus — списку ліків, що пов’язані з підвищеним ризиком у похилому віці

11 Січня 2023 12:46 Поділитися

У Німеччині опубліковано* довогоочікуваний перший перегляд списку Priscus, який є надзвичайно важливим для оптимізації фармакотерапії для людей похилого віку. Версія 2.0. містить 177 потенційно неприйнятних діючих речовин (potentially inadequate medication — PIM), що більш ніж удвічі перевищує показник попередньої версії.

Побачивши світ у 2010 р., Priscus (від лат. priscus — стародавній, поважний), став першим каталогом PIM, розробленим для німецького ринку, який знайшов широке застосування у медичній практиці, повідомляють автори*. У той час як у 2009 р. 24% німецьким пацієнтам віком ≥65 років призначали принаймні одну PIM на рік, у 2019 р. ця частка становила лише 14,5%.

Для складання переліків PIM зазвичай використовують метод Delphi, оскільки даних клінічних випробувань щодо безпеки та переносимості ліків у похилому віці бракує. Не є винятком і Priscus 2.0. У його розробці взяли участь 59 експертів, яким було запропоновано дані щодо списків PIM, опублікованих у різних країнах, та систематизованого пошуку літератури. При цьому використовували інформацію щодо призначень у 2018 р. у Німеччині та Австрії, оскільки Priscus створюють для обох цих країн. Загалом до PIM було віднесено 187 діючих речовин (деякі потім було виключено як такі, що більше не призначають), і ще 49 — до таких, що мають неоднозначні оцінки. 133 з них не було в оригінальному списку: деякі пероральні цукрознижувальні (препарати сульфонілсечовини, акарбоза, піоглітазон), усі коксиби і бензодіазепіни помірно тривалої дії, такі як оксазепам. Для деяких інших речовин, наприклад, інгібіторів протонної помпи, доцільність тривалого лікування (у цьому разі — понад 8 тиж) визнана потенційно недоцільною, так само як і застосування ібупрофену в дозах >1200 мг/добу та більше 1 тиж без інгібіторів протонної помпи. Рисперидон, призначений на термін більше ніж 6 тиж, також є PIM.

Як зазначили розробники, новий, значно розширений список PRISCUS тепер має бути підтверджений даними епідеміологічних та проспективних досліджень, а його практичність у звичайному щоденному використанні має бути перевірена.

*Mann N.K., Mathes T., Sönnichsen A. et al. (2023) Potentially Inadequate Medications in the Elderly: PRISCUS 2.0—First Update of the PRISCUS List. Dtsch Arztebl Int, Jan 9; (Forthcoming):arztebl.m2022.0377.

За матеріалами www.priscus2-0.de; www.aerzteblatt.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті