PRAC ЕМА розглянув заходи щодо інгібіторів янус-кінази та онасемногену

16 Січня 2023 3:31 Поділитися

Комітет з оцінки ризиків фармаконагляду (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee — PRAC) Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) додатково переглянув заходи для мінімізації ризику серйозних побічних ефектів, пов’язаних з інгібіторами янус-кінази (Janus kinaseJAK), які використовуються при кількох хронічних запальних захворюваннях.

Огляд EMA показав, що в порівнянні з інгібіторами фактору некрозу пухлини альфа інгібітори JAK, які застосовують для лікування пацієнтів із хронічними запальними захворюваннями (ревматоїдний артрит, псоріатичний артрит, ювенільний ідіопатичний артрит, аксіальний спондилоартрит, виразковий коліт), є ефективнішими, проте пов’язані з більш високим ризиком розвитку серйозних несприятливих серцево-судинних подій, венозної тромбоемболії, злоякісних новоутворень, тяжких інфекцій та смертності від усіх причин.

Ці ліки у пацієнтів наступних груп слід використовувати, тільки якщо немає відповідних альтернатив лікування: особи віком від 65 років, курці на цей час або в минулому, хворі з атеросклеротичними серцево-судинними захворюваннями в анамнезі або іншими факторами ризику виникнення серцево-судинних захворювань чи злоякісних новоутворень. Також рекомендується обережне використання у пацієнтів з відомими факторами ризику розвитку венозної тромбоемболії. У осіб з груп ризику також слід використовувати нижчі дози цих препаратів.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті